Голям атмосферен мотор, много мощност, Quattro и изобилие от екстри. Audi S4 B6 предлага всичко това, а цената му не е космическа.

Преди време ви разказахме за Audi S4 B5, днес обаче е време да обърнем внимание и на неговия наследник – Audi S4 B6. Въпреки че B5-цата е предшественик на автомобила за който ще говорим, то те нямат почти нищо общо.

Audi S4 B6 се появява на пазара през 2003 година. Стандартно за компанията, колата се предлага, както като комби, така и като седан. Това обаче е първата S4-ка, която има и кабрио версия. Типично за спортните автомобили на немците от тези години, Audi S4 B6 изглежда по-скоро скромно. Колата не блести с много по-агресивни форми от нормалната A4-ка. Тя изглежда някак сдържана и спокойно, макар че разполага с огромни възможности. Разбира се, ако познавате модела, едва ли ще го объркате. Джантите са 18-цолови, броните са малко по-агресивни, а праговете доста по-изнесени. Предната решетка пък гордо придържа баджа „S4“. По-големият заден дифузьор побира двата големи, хромирани накрайници на изпускателната система. Впрочем те са в тон и с хромираните огледала на автомобила. Освен това автомобилът е оборудван и с по-ниско спортно окачване, както и по-големи спирачни дискове и апарати.

Audi S4 B6 знае как да ви поглези.

Интериорът няма почти нищо общо със стандартната A4-ка от тези години. Дълбокият кожен салон на „Recaro“, така ви обгръща, че ще се чувствате стабилно, дори в най-сериозните завои. Щом седнете на шофьорската седалка, автомобилът веднага ви подсказва, че ви предстои едно по-интригуващо шофиране. Километражът е в бяла разцветка и подобно на волана носи добре познатият бадж – „S4“. По-добре оборудваните екземпляра разполагат дори с електрически седалки, карбонови интериорни лайстни, шибедах и мултимедия с навигация. „Глезотийки“, като темпомат и отопляване на предните седалки са почти стандартни.

Въпреки, сравнително скромната си визия, B6-цата крие истински звяр под капака си.

Audi S4 B6 се задвижва от огромен 4.2-литров агрегат с 344к.с. Quattro системата е задължителна, а скоростните кутии са 6-степенна ръчна и отново 6-степенна, но автоматична скоростна кутия. Максималната скорост е ограничена до 250км/ч., а ускорението до 100 в зависимост от спецификацията на автомобила варира от 5.4 до 6.2 секунди. Най-добре се представя седана в комбинация с ръчна скоростна кутия, а най-слаби са резултатите за кабриото с автоматична скоростна кутия. Разходът на гориво в града е около 20 литра на 100 км., а в извънградски условия двойно по-малко. Разбира се това зависи главно от начина ви на шофиране, но не очаквайте особено по-ниски стойности. Все пак говорим за V8-ак с над 300 к.с. За сметка на това пък, агрегата е изключително здрав, а газифицирането не е „мисия невъзможна“.

Много от феновете на Audi S4 B5 остават разочаровани от неговия наследник, тъй като е атмосферен. Това означава, че неговият тунинг е доста по-скъп и сложен. Ако обаче харесвате поведението на големите атмосферни двигатели, то B6-цата няма да ви разочарова. Тя е бърза, комфортна, а особено комби версията и, и практична. Освен това може да се сдобиете с прилично Audi S4 B6 за около 15-20 хиляди лева.