Вероятно сте забелязали, че освен за нови автомобили, обичаме и да ви разказваме за по-старички, които повече хора могат да си позволят. А това, че Audi S4 B5 не е първа младост, въобще не ни притеснява, тъй като колата е наистина страхотна.

Наскоро ви разказахме за Audi S3 8L, днес обаче ще ви разкажем за по-големия и брат, който е и доста по-мощен, а именно – S4 B5.

Audi S4 B5 се появява на пазара преди точно 20 години (Честит юбилей) през 1997 година. Колата се предлага, както във версия – седан, така и типично за Audi – Avant (комби). Разполага 2.7-литров Bi-Turbo агрегат с 265 к.с. и задължителното Quattro. Ако отворите, някой от сайтовете за продажба на автомобили втора ръка, ще разберете, че най-често спортиста е оборудван с 6-степенна ръчна скоростна кутия, но има и екземпляри с 5-степененна автоматична – Tiptronic от ZF. За да си представите колко точно е бърза колата, само ще споделим, че това не е топ версията на B5, а ускорението до 100 км/ч отнема едва 5.7 секунди. Освен това говорим за 20 годишна кола в стоково състояние, което е рядкост, тъй като двигателят има голям потенциал.

Ако не сте фен на марката, то трудно бихте различили нормалната A4-ка от S4. Разбира се броните са различни, като предната е доста по-агресивна, но трябва наистина да познавате модела. Комби версията пък е наистина перфектният „Sleeper“. Джантите също са по-различни, а феновете им наистина са много. Имайте предвид, че дори S4 B7, която е с 10 години по-нова също използва същите джанти.

Що се отнася до интериора на Audi S4 B5, той също впечатлява.

Трилъчевият волан веднага ни подсказва, че сме в по-специален автомобил, благодарения на баджа „S4“ в долната му част. Дълбоките кожени седалки на „RECARO“ ще ви държат смело в завоите, а дори има версии в комбинация с кожа и алкантара. По-добре оборудваните екземпляри, дори разполагат с мултимедия и навигация, а неща като темпомат и бордови компютър са си направо стандартни. Металните педали и километражът също напомнят, че не сте в случаен автомобил.

Въпреки че цените на Audi S4 B5 не са фрапиращи, то колата определено не е за всеки. Не забравяйте, че двигателят е V-образен 6 цилиндров с два турбокомпресора, а коша не е особено голям. Тъй че често при повреда се налага агрегата да се извади от колата, включително и при ремонт по турбокомпресорите. Като ви съветваме, ако има проблем с един от тях, да видите дали и другия няма нужда от корекция. Като цяло моторът е доста здрав, но и той си има своите кусури. Пример за това е честият проблем с гарнитурите на клапаните, като собственици на модела препоръчват при смяна обилно намазване със силикон. Разходът на горива също е сериозен, като градско едва ли ще го свалите под 15-16 литра на 100 километра. Не че не е възможно да се монтира газова уредба, но както споменахме и без това в двигателният отсек е тесничък.

Audi S4 B5 е чистокръвен спортист. Колата е бърза, красива, а благодарение на комби версията си и 4Х4 системата е и практична. И тя като всичко хубаво в този свят си иска своето, но ако може да си я позволите, то всеки ден ще се влюбвате в нея.