Ако обичате бързи хечбеци, то няма как да не харесвате първото поколение на Audi S3 – 8L. Колата е красива, бърза и дори практична, освен това не е нужно да разполагате с портфейла на Рокфелер за да я притежавате.

Не за първи път ще ви разкажем за бюджетен спортен автомобил. За разлика от BMW M5 E39, Audi S3 8L е дори по-евтино и лесно за намиране.

Първото поколение на Audi S3 се появява на пазара през 1999 година. Красивият хечбек, за разлика от стандартното Audi A3 е единствено двуврат. Двигателят е добре познатият на всички VAG фенове – 1.8Т. Или иначе казано, 1.8-литров агрегат с турбокомпресор и 210 к.с. и 6-степенна ръчна скоростна кутия. Спринтът до 100 км/ч. се случва за 6.8 секунди, а максималната скорост е 238 км/ч.

След като продажбите на S3-ката са повече от впечатляващи, от компанията решават да пуснат фейслифт едва две години по-късно. През 2001 година на пазара излиза подобрената версия на бързия хечбек. На външен вид колите са почти идентични, най-голямата разлика е, че мигача и фара вече използват една обща секция. Двигателят пък е получил лек допинг, като вече генерира 225 к.с., а ускорението до 100 км/ч е възможно за 6.6 секунди. Май забравихме най-важното! Да, Audi S3 8L е Quattro, така че колата е наистина сериозна.

Ако разгледате пазара, веднага ще видите, че S3 8L не е най-редкият автомобил. Друго нещо, което ще ви направи впечатление е, че се предлага и Audi A3 с въпросният 1.8 литров мотор и Quattro система. Какво обаче различава S3-ката от стандартният хечбек? Освен, че агрегата е по-мощен, визията на автомобила е по-агресивна, а по-добре оборудваните екземпляри разполагат и с наистина впечатляващ интериор.

Броните са различни, джантите макар и създадени преди близо 20 години са страхотни, а екстри като салон от кожа и алкантара и фабрична навигация са само част от опциите.

Наистина, въпреки че Audi A3/S3 е най-малкият автомобил на компанията по онова време, сядайки в автомобила ще имате чувството, че сте в далеч по-висок клас превозно средство. Както винаги качеството на материалите е безкомпромисно, а поведението на автомобила е повече от впечатляващо.
Какво трябва да кажем за обслужването, предвид това че говорим за спортен автомобил на една от водещите автомобилни марки, то бихме заложили на колосална сума. Да, ама не ! Обслужването не е нищо страшно, дори напротив. То е сходно на обикновено Audi A3. Разходът на гориво също е повече от поносим, а родните газаджии отдавна знаят как се монтира уредба на спортиста. Освен, че е сравнително евтино и бързо, S3 8L е и практично. Като изключим, това че колата няма версия с четири врати, което понякога е малко неприятно, тъй като има и момента : „Стани да седна“, колата е наистина удобна. Багажникът е достатъчно голям, а благодарение на 4Х4-то може да го карате спокойно по всяко време на годината, а изкачване до например хижа Алеко, със сигурност няма да ви изплаши, дори напротив.

Audi S3 8L е перфектният автомобил, ако искате спортна кола, но бюджетът ви не е много голям. Освен това двигателят има голям потенциал, така че, ако мощността не ви стига винаги може да бъде повишена. Освен това колата е наистина красива и практична.

Ако харесвате бързи хечбеци, но не сте сигурни, че S3-ката е вашата кола, може да прочетете и ТАЗИ статия за 10 бюджетни хот-хеча.