Audi A8 vs BMW 7 Series vs Mercedes-Benz S-Class: борбата в луксозния клас част II

S-Class

Сравнение на Audi A8, BMW 7 Series и Mercedes-Benz S-Class

Първо, и в интерес на прозрачността, има несъответствие в оборудването на тестовите автомобили. Докато Mercedes и BMW изпратиха своите модели, оборудвани с всяка една опция, която предлагат – Audi не го направиха. Така S350d и 740d имаха „индивидуални“ електрически задни седалки, регулируеми до най-големия възможен ъгъл на сгъване, автоматични подложки за крака и други допълнителни удобства, за разлика от A8 50 TDI. Въпреки това, задните седалки в A8 не са най-неудобнте от трите модела.

Когато заемате позиция в „седалката на шефа“ в Mercedes или BMW, се чувствате по-скоро, като че ли сте в първокласен стол на авиокомпания, докато в Audi не е така. Това, което липсва, е бутонът за подлакътници в S-Class и 7 Series, които превръщат задната седалка в място за релакс. Това е голяма трансформация.

S-Class

С натискането на този бутон можете да наблюдавате как предните седалки се движат, а облегалката на главата се сваля, за да осигури изглед към пътя от задната седалка. Облегалката на задната  седалка също се плъзга надолу, докато възглавницата на седалката се движи напред и нагоре, за да се достигне опората за крака, която се появява от долната част на сгънатата предна седалка.

Подобната спецификация на задните седалки на 740d би трябвало да е близка до комфорта, но не е. Също така при по-високи хора се усеща недостиг на пространство за главата в 7 Series в сравнение с Audi и Mercedes. Съдейки спрямо седалките на Mercedes и в по-малка степен на Audi, в BMW те изглеждат малко плоски и твърди. Те са по-малко удобни отколкото красиви.

S-Class

Междувременно A8 покрива стандартите толкова добре, че завършва много по-близо до нивото на комфорт в S-Class от 7 Series. Тя осигурява повече пространство за крайниците от всеки един от своите конкуренти и въпреки че задните седалки се чувстват малко къси, те са по-меки и се чувстват по-еластични от тези в BMW. Седенето в задната част на A8 не е уникалното релаксиращо преживяване, което е в S-Class, но е наистина приятно. И тъй като голяма част от това несъответствие е от разликата в нивото на опционалното оборудване, можем да кажем, че Audi са се справили отлично.

Качеството на материалите и сглобката трябва да отговарят за живот два пъти по-дълъг, отколкото повечето други съвременни автомобили. И трите автомобила се справят чудесно, макар само Mercedes и Audi да вземат дъха. В A8 невероятната последователност на завършека на полираните материали и почти съвършената прецизност дават зашеметяващо усещане. Кабината на A8 е невероятно умна, въпреки че ще съжалявате, ако сте забравили да почистите и полирате огромните плоскости от висококачествена пластмаса и многото тъчскрийн дисплеи.

S-Class

В S-Class има значително по-топла атмосфера, както и изобилие от материали , което идентифицира колата силно и ясно като истински луксозен седан. Интериорът на Mercedes не се чувства толкова авангардно като при A8, и значително повече бутони за разлика от Audi. Но неговият двоен екран все още създава по-голямо усещане за технологично разнообразие, отколкото при Audi. И тъй като нито един от екраните на Mercedes не остава с пръстови отпечатъци, те също така запазват визуалната си привлекателност по-добре от еквивалентите на сензорния дисплей в A8.

Контролът на системата за инфоразвлечения на Audi е малко неудобен и разсейващ. Сензорните екрани на A8 не са съвсем естествени – и двата изискват по-твърд натиск  за сменя на радиостанцията, настройка на навигацията или активиране на системата за поддържане на лентата.

S-Class

От друга страна, Mercedes предлага избор от устройства, чрез които можете да управлявате своята система за инфоразвлечение: познатият ротационен Comand  контролер при лоста за скорости, чувствителната на допир подложка, разположена точно над него и два нови контролера, намиращи се от двете страни на волана.

Макар че контролите в Mercedes са по-добри от тези на противниците, скоро ще свикнете с леко тромавия начин, по който се доближават тези в Audi. Като цяло, бихме казали, че Audi е пред всички с привлекателни изненадващи технологии за пътниците на предните седалки. Отзад, A8 побеждава 7 Series, защото дисплеите на задните седалки могат да бъдат извадени от облегалките и да се използват като таблети. Докато в S-Class задните екрани са най-малки и поради нуждата от дистанционно управление за управлението им, най-трудно контролирани.

S-Class