Audi A8 vs BMW 7 Series vs Mercedes-Benz S-Class: борбата в луксозния клас част I

S-Class

Малко типове автомобили са по-стари или с по-големи традиции от луксозните салони и, естествено, никой вероятно няма по-голяма власт.

Няма значение дали ще похарчите шестцифрена сума на някой аристократичен SUV или ново творение на Елон Мъск. Все пак най-високият и най-лукзоен клас на лимузините не залязва, а мирно чака новите купувачи.

Тази порода автомобили е оцеляла през две световни войни, две световни икономически депресии, многобройни рецесии, петролна криза и все по-тежката заплаха, породена от затягане на законодателството за вредните емисии. Тя решително погледна всяко предизвикателство, поставено пред нея и продължи да заема основна роля при луксозните автомобили, която е определила и създала преди повече от 100 години. И все още класът е процъфтяващ и променящ се. За да докажете това, погледнете пристигането през последните няколко месеца на чисто новото Audi A8 от четвърто поколение, скоро след големия фейслифт на S-Class от шесто поколение на Mercedes.

И в двата случая тези автомобили показват жизненоважните роли, които водещите лимузини с четири врати продължават да играят, както от търговска, така и от стратегическа гледна точка. Точно както техните предшественици направиха, тези величествени седани демонстрират технологиите, които ще се въведат в по-достъпните модели с по-голям обем, очаквани през следващото десетилетие. От решаващо значение е това, че вкусовете не се променят и повечето купувачи на автомобили в световен мащаб продължават да си представят триобемна лимузина с кожени седалки и мощен двигател, като става въпрос за луксозна кола.

S-Class

Когато сегашното W222-поколение S-Class беше пуснато преди пет години, то застана на върха на класа за луксозни автомобили и оттогава не е слизало. Фейслифтът на Mercedes 2017 е сред най-модерните, като добавя изцяло нови двигатели, усъвършенствани полуавтономни технологии и нови интериорни характеристики на автомобила в съответствие с обновен дизайн.

Но големият Mercedes никога не е бил изправян пред предизвикателство, подобно на представената нова A8, която изглежда готова да отговори на всеки въпрос, който S-Class би могъл да породи. Дигитални инструменти? 48V електрически задвижващи системи? Адаптивно въздушно окачване? Те се намират както в S-Class, така и в A8. Magic Ride Control в S-Class, в комбинация с камери, изглеждаше немислимо преди пет години, но А8 има подобна система, която ще дебютира по-късно тази година. Audi дори надхвърля стандарта на Mercedes за технологична изтънченост със задвижване и опционално задвижване на четирите колела и ще покаже по-голям скок, когато стане първата серийна кола, внедрила ниво 3 за автономно движение.

S-Class

Шестото поколение на BMW 7 Series бе лишено от възможността да се изправи срещу немските си съперници до 2015 г. Сега е моментът да се намеси в битката.

Целта на сравнението на тези супер лимузини е тишината, комфорта, гладкостта и разумността на транспортиране на пътниците – и на заден план остава всяко друго представяне. И все пак двигателите не са без значение, тъй като нужният въртящ момент прави голямата и тежка кола по-безпроблемна за управление, както и реакцията при ниски скорости. Audi даде на А8 за този тест 50 TDI, което може и да не говори много. „TDI“ е познато на всички, но „50“ описва двигател с мощност между 278 к.с. и 304 к.с.

S-Class

Най-близкият съперник на това A8 е серията S-Class S350d, който заменя 3.0-литровия V6 дизелов двигател с изцяло нов 2.9-литров, 6-цилиндров двигател с две турбини. Мощността му е 282 к.с., а въртящият момент –  600 Nm, точно копие на Audi. Стандартното задвижване на четирите колела в A8 дава предимство пред  S-Class, но Mercedes не предлага такава опция.

BMW обаче предлага своята xDrive система в 7 Series. Изборът за баварската машина се пада на 740Ld xDrive с 316 к.с., защото няма дълга база 730d със задвижване на четирите колела.

S-Class