Ако сте решили да си купувате луксозна лимузина на около 10-12 години, то е много вероятно да стигнете до един от тези два модела. Определено и Audi A6 4F и BMW E60/E61 са луксозни и практични коли, а феновете им не са никак малко.

И двата автомобила са повече от успешни на пазара. Доказателство за това е, че се произвеждат цели 7 години, BMW-то от 2003-та до 2010-та година, а Audi-то от 2004-та до 2011-та година (В Китай до 2012-та). През годините, трудно бихме казали, коя си е спечелила повече фенове, тъй като определено и двете лимузини са на почит. Която и да изберете ще разполагате с голяма гама агрегати за избор, а ако ви трябва семейна кола, ще може да си изберете комби версиите им.

Най-честият избор на хората, когато купуват, някой от двата модела са 3-литровите им дизелови агрегати. В Audi A6 3.0TDI разполага с мощност между 225к.с. и 240к.с. и задължителната за този мотор Quattro система, която да ви осигури нужната сигурност при всякакви условия. В купето на BMW E60/E61 3-литровият дизелов агрегат пък разполага с мощност между 218 и 233к.с., а не рядко и с X-Drive система. Тук BMW-то печели една точка, тъй като в купето се слага и 3-литров дизел с два турбокомпресор, а той вече може да се похвали с цели 272/286 к.с. (В зависимост от годината на производство). За съжаление на едни и щастие на други, най-мощният дизелов двигател на 5-цата не върви в комбинация с 4Х4 система. Разбира се, ако не сте най-големите фенове на скоростта, може да се оборудвате и с 2-литров дизелов агрегат. За феновете на бензина също са помислили и двете компании, като изборът при него също е огромен. Разбира се, за най-големите бързаци има и Audi S6/RS6, както и BMW M5, но за тях ще говорим друг път.

При покупката на автомобил, много от хората се влияят главно от външния вид на колата.

Относно визията, няма как да ви посъветваме, тъй като „Вкус другар няма“. Но определено и  двата автомобила могат да се похвалят с красив и практичен дизайн. Като особено версиите им след фейслифта, могат да впечатлят дори най-модерните лимузини. Audi-то дори разполага с LED дневни светлини и диодни стопове. Много пък от феновете на BMW са силно впечатлени от формата на фаровете на E60/E61, тъй като са доста нестандартни и разчупени. Ако трябва да говорим от практична гледна точка, то вероятно ще се насочите към комби версията на автомобилите. Тук Audi-то има леко предимство, тъй като багажникът му е по-голям с цели 65 литра.

Що се отнася до интериора, то не трябва да забравяме, че говорим за висок клас автомобили на премиум марки.

В интериора, както на BMW-то, така и на Audi-то ще намерите елемeнти изработени от материали с високо качество. Освен това и в двете коли е постигнат перфектният баланс между спортното и луксозното. Макар множеството екстри, седалките и воланите подсказват, че освен за возене, колите са походящи и за търсещите адреналин водачи, все пак да не забравяме, че говорим за Audi и BMW. Разбира се, вече нямам как да си поръчате чисто ново A6 4F, нито пък E60/E61. А добре запазените екземпляри с повечко екстри, все още държат високи цени. И все пак ако намерите такъв, той ще може да ви впечатли с глезотиики, като обдухване и подгряване на салона, ел. кожен салон, ако заложите на BMW-то дори ще може да се насладите на седалки с масаж, а пък Audi-то ще ви предложи камера за задно виждане. Абе какво да си говорим, лимузини на едни от най-доказалите се автомобилни марки…

Общо взето, към който и от автомобилите да се насочите, стига да попаднете на запазен екземпляр със сигурност ще останете доволни.

BMW E60/E61 е перфектен избор за любителите на задното предаване. Audi пък отдавна са се доказали със своята Quattro система, така че ако се колебаете, най-добре разгледайте и двата автомобила и който екземпляр ви грабне повече, то това е вашата кола.