Aston Martin разработва 6-цилиндров редови агрегат

Aston Martin съобщи, че разработва нов шестстепенен задвижващ механизъм, който може да включва хибридна технология. Вероятно той ще замени 4.0-литровия V8, произведен от AMG.

Източник, близък до британския производител, каза пред Autocar, че разработката вече е в ход и че най-вероятно първият модел, който ще бъде оборудван с новия двигател, ще бъде предстоящият кросоувър DBX., но вероятно чак след време.

Още през 2013 г. Aston Martin подписа партньорство с Daimler, като сделката включваше британската компания да използва бордовата електроника на Mercedes, като инфоразвлекателните системи, но също така и AMG Twin Turbo 4.0-литровия V8 двигател, който вече се използва в модели като Vantage и DB11.

Съгласно същия доклад, ползването на AMG двигателя от Aston Martin е било само временно решение, като е дало време на инженерите на компанията да развият нов 6-цилиндров агрегат. Възможно е и новият двигател да бъде разработен от 5.2-литровия V12 на Aston, който понастоящем се намира в DB11 AMR и DBS Superleggera.

Не са известни много технически подробности, но новата единициа най-вероятно ще бъде електрифицирана, използвайки хибридна технология, разработена заради Rapide E. Това може да не е най-подходящият plug-in хибрид, тъй като Aston смята, че този тип двигател не е достатъчно усъвършенстван, но все пак ще трябва да се отговоря на бъдещите стандарти за емисии.

Очаква се Aston Martin да продължи да използва 4.0-литровия V8 на AMG за още няколко години, тъй като двигателят ще се появи в DBX следващата година. Първият SUV на Aston Martin ще бъде първоначално задвижван както от V8, така и от V12 двигател, като хибридната версия ще се появи в началото на следващото десетилетие.