ABT доработи дизеловото Audi S5 Sportback

S5 Sportback

Обикновено, когато говорим за топ версии на модели, дизеловите агрегати рядко се вписват в темата. И все пак, те се срещат тук там. Такъв пример е Audi S5.

Когато европейската версия на S5 достигна средата на жизнения си цикъл, тя премина от 3,0-литров twin-turbo V6 бензин в 3,0-литров V6 турбодизел. Доставящ 342 к.с. при 3850 об/мин и 700 Nm въртящ момент между 2500 и 3100 об/мин, двигателят се подпомага от компресор с електрическо захранване за по-бързо ускорение и мека хибридна система, която подобрява ефективността.

Производителността остава достойна за S-модел на Audi, като S5 Sportback достига 100 км/ч. за 4,9 секунди и електронно ограничена максимална скорост от 250 км/ч.

Движен от регулациите за вредните емисии, този ход може да не отговаря много добре на някои потенциални европейски клиенти, особено след като вероятно S5 за Северна Америка ще продължи да ползва 3,0-литровия twin-turbo V6 с 349 к.с.

Тези, които нямат нищо против дизела, обаче може да се заинтересуват от ъпгрейдите, предлагани от ABT Sportsline за 2020 S5 Sportback. Акцентът на пакета е ABT Engine Control (AEC), който увеличава мощността от 3,0-литровия TDI до 379 к.с. и върховия въртящ момент до 760 Nm.

Макар и да не е много, този ъпгрейд трябва да доведе до подобрена производителност, въпреки че ABT Sportsline не споделя спецификациите за производителност. В допълнение към модернизирания задвижващ механизъм, тунерът предлага тунинг по окачването, състоящ се от пружини с регулируема височина от 15 на 40 mm и ABT стабилизиращи щанги. И накрая, специалистът предлага и нови джанти, а именно 20-цолови ABT Sport GR с лъскаво черно покритие и „диамантен“ борд.

Тези ъпгрейди са налични и за предфейслифтовия S5 Sportback, който за кратък период от време преди пускането на модела за 2020 се предлагаше с 3,0-литровия TDI V6 с 342 к.с.