Audi RS4 Avant 2018

Audi RS4 Avant е в тясната сфера на бързите компактни комбита среден клас, която включва единствено и Mercedes-AMG C63 Estate. Няма BMW M3 Touring и все още няма признаци за Alfa Giulia Quadrifoglio с голям багажник. Така че, ако искате бързо комби, с което да можете да возите и кучето си, на правилното място сте.

Сега с четвърто поколение, RS4 оставя C63 като единствения задвижван с V8-мак  автомобил в този клас. Подобно на RS5, новият RS4 двигател е 2.9-литров V6 с две турбини и 444 к.с. Той замества харизматичния атмосферен V8 от предишното поколение.

Той е свързан с 8-степенна автоматична скоростна кутия с преобразувател на въртящия момент и емблематичната quattro система. Купето е по-агресивно и е с 30 мм. по-широко.

Системата за задвижване на четирите колела предоставя 60% от задвижването на задните колела при нормално шофиране, но може да достигне до 70% отзад или 85% отпред. Тя е създадена, за да направи RS4 по-гъвкав. За тази цел на разположение има „спортен диференциал“. Това е електронно-контролиран заден диференциал, който може да разпределя мощността спрямо моментните нужди.

Съществуват и други опции за окачването: хидравлични амортисьори, като тези в „McLaren“, с цел да се намали усукването. Динамичното управление регулира градусите на завиване в зависимост от скоростта, а керамичните спирачки също са необходимост. Другите опции включват карбонов пакет за £ 10k. Колелата са 19- или 20-инчови с гуми 275/30 R20.

Това поколение RS4 е с 80 кг. по-леко от стария модел. Купето е с 15 кг. по-леко, двигателят е с 31 кг, предните и задните оси са с по 6 кг. всяка олекотени, кормилна система – с 3.5 кг., спортният диференциал – с 1 кг., quattro системата – с 12.5 кг., керамичните спирачки – с 8 кг. Допълнително олекотените джанти смъкват още 8 кг. Но все автомобилът е 1715 кг.; почти колкото C63.

Двата модела са само със сантиметър дължина разлика, като RS4 е дълго 4781 мм. Това е един от тези ултра конкурентни класове, където всичко се конкурира, включително багажника от 505 литра (490 л. в C63).

RS4 е доста бързо със своите 444 к.с. при 5700-6700 об/мин. 600-те Nm се разгръщат при 1900 об/мин. чак до 5000 об/мин. така че RS4 има плавна крива и не се нуждае толкова от светкавична скоростна кутия.

Както за градски условия, така и на магистралата, стабилността при висока скорост е добра и нивото на шума е ниско. RS4 е усъвършенстван, способен на изненади и може би по-удобен, отколкото бихте си представили предвид размера на колелата.

Той също така е безупречен отвътре, както бихте очаквали. Меки пластмаси и достатъчно хром или алкантара акценти подчертават, че сте в нахална и луксозна кола.

Можете да превключвате режимите на управление между Comfort, Dynamic, Auto или Individual. В последния режим можете да зададете свои собствени настройки за окачването, „тежестта на волана“, реакцията на двигателя и кутията.

Честно казано, все още се чудим дали RS4 или C63 е по-добрият избор. Може би Merc-ът се усеща по-естествено и привикването към него е по-лесно. От друга страна RS4 е доста приятен автомобил. Въпреки че споделя доста с RS5, комбито сякаш се чувства по-добре с тези динамични характеристики.

Срамно е, че няма други модели в класа на бързите компактни комбита, защото Giulia QV е страхотна демонстрация как да се прави удобна, гъвкава и възнаграждаваща кола. Спортните комбита са най-добри в този размер и способността на RS4 да променя посоката си е една от причините. Ако скоростта, с която багажът ви се лашка от единия край на багажника до другия е важна за вас, тогава това Audi е точно за вас.