интересни факти

Историята на автомобилите датира още от 18 век, когато се произвеждат първите парни двигатели. През 1807 година Франсоа Исаак де Риваз проектира автомобил задвижван от двигател с вътрешно горене, работещ с горивен газ. Малко по-късно, през 1886 г, Карл Бенц създава автомобил с 4 телени колела и 4 тактов двигател, разположен върху задния мост. С него се поставя началото на „модерните автомобили“.

Автомобилът на Карл е патентован под името „Benz Patent Motorwagen“. Конкуренцията в автомобилната индустрия бързо набира скорост и ние сме избрали да ви посочим 10 интересни факта именно от нея.

1. Адолф Хитлер е наредил на Фердинанд Порше да произведе автомобил „Volkswagen“, което буквално означава „народна кола“, която по-късно се превръща в познатият ни „Бийтъл“ (бръмбар).

интересни факти

Интересното е, че съществува скица на модела от 1930-та година, която е нарисувана от самия Хитлер и изключително много прилича на производствената версия. Смята се, че Адолф Хитлер първоначално дал скицата на Даймлер-Бенц, преди да бъде връчена на Порше в Нюрнберг.

2.  През 1971 г. кабинетът на индийският премиер Индира Ганди предлага производството на „народна кола“ (people’s car) – договорът за която е даден на Санджай Ганди. Преди да се свърже със Suzuki, Санджай Ганди води преговори с Volkswagen AG за евентуално съвместно предприятие, включващо трансфер на технологии и производството на индийската „народна“ кола, която трябвало да проследи успеха на немския „Бийтъл“.

автомобилната история

Въпреки това Suzuki са по-бързи в предлагането на осъществим дизайн, като крайният модел се основава на Suzuki 796 и пренаписва автомобилната история в Индия под баджа Maruti 800.

3. Rolls-Royce e компания за производство на автомобили и самолети създадена през 1906 г. от Чарлс Стюарт Ролс и Фредерик Хенри Ройс.

През същата година Rolls-Royce пуска първата си кола – Сребърният призрак (Silver Ghost). През 1907 г. колата записва рекорд за преминаване на 24 000 километра по време на шотландските проучвания за надеждност.
4. Най-скъпата кола, която някога е била продадена на публичен търг е Ferrari 250 GTO. Легендарният модел произведен само в 36 бройки бе продаден тази година на изпълнителният директор на WeatherTech Дейвид Макнийл за умопомрачителната сума от 80 млн. долара.

250 gto

Специалисти твърдят, че това е един от най-оригиналните и запазени екземпляри от серията, но на 24-25 август т.г. на търг в Монтерей ще бъде показан още един 250 GTO с интересно минало (което можете да прочетете тук) и експерти смятат, че цената му ще подобри рекорда.

5. Като млад мъж Хенри Форд ремонтира часовници на приятелите си и семейството си с инструменти, които сам си е направил. Получил от баща си първия джобен часовник на 15-годишна възраст и многократно го разглобявал и сглобявал.

6. През 1916 година 55% от автомобилите в света били Ford Model T. Рекорд, който още не е подобрен.

7. Голяма част от моделите на Volkswagen са кръстени на ветрове. Passat – от ‘Пасатите’, които са постоянни ветрове, духащи целогодишно от североизток към Екватора. Golf – кръстен на Гълфстрийм течението, Polo – на полярните ветрове и Jetta – Джет поток – тесни потоци с много силни ветрове.

8. Първият акт за превишена скорост бил написан през 1896 г. на автомобил, който се движел с „невижданата“ скорост от 13 км/ч. Интересното е, че полицаят настигнал колата с колело, за да я отбие за проверка. Актът, който Уолтър Арнолд получил бил доста солиден, тъй като той надвишил 4 пъти максималната позволен тогава в Падок Грийн (Кент) скорост от 3 км/ч с МПС. Прочетете повече за интересния случай ТУК.

превишена скорост

9. Първите шосейни автомобили имали лост, вместо волан за управление, подобно на лодките с извънбордов двигател.

10. Ямайският реге певец и композитор Боб Марли притежавал BMW не заради престижа на марката, а заради съвпадението на буквите с инициалите на бандата му BMW – Bob Marley и Wailers.