Щастливци тестваха предпроизводствения Polestar 1

Polestar

През октомври Polestar 1 ще стане на 2 години, но все още няма да го намерите при дилърите. Това се дължи на факта, че марката, собственост на Volvo, отделя изключително много време за разработване и прецизиране на първия самостоятелен модел.

Polestar 1 може да се проследи до 2013 с Concept Coupe. Подобно на шоу колата, той имаше зашеметяващ дизайн с две врати, фарове подобни на чука на Тор и C-образни задни светлини. Оттогава тези части се превърнаха в задължителни за други съвременни модели, но никой от тях не е толкова красив, колкото купето с номер 1!

Отварянето на вратата разкрива модерна кабина, пълна с много оборудване и технологии. Ще видите обаче, че интериорът е пренесен предимно от XC60 и е украсен с карбон, който вкарва малко повече спорт. Воланът, седалките, инфоразвлекателната система и други части от кабината са идентични с премиум компактния SUV, което не е лошо само по себе си, въпреки че не е нещо уникално.

Въпреки това няма какво да се оплакваме, когато става въпрос за представяне. 2.0-литровият двигател с турбокомпресор и компресор се подпомага от два електрически мотора на задния мост, които управляват всяко колело независимо. За кола, която тежи над 2300 кг, или почти колкото Bentley Continental GT, тя е изключително гъвкава, благодарение на 592 к.с. и 1000 Nm въртящ момент.

Polestar 1

Времето до 100 км/ч. отнема около 4 секунди, което не е никак лошо за луксозен Grand Tourer. Плюс това, автомобилът може да пътува в електрически режим благодарение на 34 kWh батерия, осигуряваща нулеви емисии за 150 км.

Polestar 1 не разполага с пневматично окачване, а амортисьори, които могат да се регулират не по електронен път, а чрез завъртане с ключ. Независимо от остарелия метод, моделът е много добре балансиран, а инженерите са намерили златната среда между твърдостта и комфорта. Това, комбинирано с активната задна ос, позволява стабилност в завой при висока скорост.

Нека благодарим на колегите от RoadShow, които имаха късмета да получат достъп до предпроизводствения автомобил в Швеция. Те се възползваха от възможността да заснемат краткия си репортаж, който можете да видите отдолу.