volvo xc60

Какво бихте очаквали от тест драйв-а на автомобил с емблемата на Volvo – шведска марка, закупена наскоро от Китайска компания, която от години е догонваща в сегмента си? Може би сигурна и здрава семейна кола, която обаче не би ви накарала да потръпнете? Точно това очаквахме и ние!

Но моментът, в който напуснахме Moto-Pfohe с новото Volvo XC60, очакванията ни бяха многократно надхвърлени. Всъщност останахме много приятно изненадани, когато хората от шоурума ни връчиха ключовете (чийто дизайн ги прави достойни за изложба на изящните изкуства) за топ версията на SUV-а – T8 R-Design, което ще рече задвижване от 2.0-литров турбо И компресорен двигател + електромотор за задния мост, но за това после.

volvo xc60

Още от пръв поглед новото Volvo XC60 впечатли с иновативния си дизайн и атлетична стойка. Нашият тестов модел ни посрещна стъпил на 21-инчови джанти, част от R-Design пакета, с който бе оборудвана, а боята, любимата на всички – бяла перла. Шведите са се постарали максимално да добавят агресия в иначе елегантната осанка на колата. И са успели! Пример за това са заострените LED светлини прорязващи фаровете през средата. Ооо Да…това далеч не е скучната кола, която  караше Алън от „Двама мъже и половина“. Праговете са спортни, гърнетата две на брой, линията агресивна, а задницата…секси.

Веднага щом отворихме вратата на най-добрия автомобил на годината, разбрахме че не случайно носи престижната титла. Салонът ни посрещна с дълбоки седалки, облечени в кожа „AGNES“, удобен touch-screen диспей на мултимедията, елегантен мулти волан и 8-инчов TFT екран вместо стандартния аналогов километраж. Тъй като тестовият ни автомобил бе Volvo XC60 T8, скоростният лост ни впечатли с ювелирната ръкохватка изработена от шведския кристал Orrefors. Споменавайки Швеция, няма как да не отбележим, че колата е горда с произхода си. Да… брандът е собственост на китайската Geely, но скандинавското в марката не е заличено. Това се напомня постоянно докато сте в кокпита. Шведският флаг е изобразен върху детайли като интериорната лайсна, волана и пасажерската седалка.

volvo xc60

Може би знаете, че Volvo планират в близко бъдеще да създадат автомобил с нулев риск от смъртност при произшествия. И XC60 e сериозна крачка в тази насока!
Освен споменатите по-горе отличия, моделът постигна най-висок рейтинг за безопасност и се оказа най-сигурният автомобил тестван от EuroNCAP.
Голям принос за титлата носи системата City Safety, която засича обекти в критична близост до колата и активира аварийните спирачки, за да избегне удара. В допълнение новото Volvo XC60 разполага и със Steer Assist – подпомагане на кормилното управление при нужда.
В оборудването при асистентите фигурират още Oncoming Lane Mitigation (система следяща пътната маркировка), BLIS (Blind Spot Information System) следи за кола в мъртвата точка, но тук тя работи в колаборация с Pilot Assit, който ви връща в лентата до скорост от 130 км/ч, ако не го направите вие.

volvo xc60volvo xc60 volvo xc60

Всичко това се управлява по изключително достъпен начин чрез 12.3-инчовия централен дисплей, който ни изненада приятно с перфектно преведено на български меню. От там можете да регулирате почти всичко случващо се с колата, започвайки от чувствителността на спирачката и режима на аудио системата, до настройките на двете предни седалки. Споменавайки аудиото, в нашата T8-ца то бе поверено на bowers & wilkins, включващо 15 говорителя и иновативен субуфер.

volvo xc60

Екстрата Head-Up дисплей е налична като опция във все повече нови модели, няма как да изпуснем да кажем някоя друга дума за нея. Изключително удобна и полезна е. Графиката на челното стъкло показва моментната ви скорост, ограниченията и пътните знаци в участъка, както и стилизиран образ на навигацията, когато е зададена крайна локация. Прекарвайки време в салона на XC60 погледът ни бе привлечен още от красивия панорамен покрив, качествения кожен салон, детайлите от пиано лак по централната конзола, възможностите за настройка на ел. седалките с памет за двама човека и стилната лайсна пресичаща таблото.
Интериорът „мирише“ на лукс както и да го погледнете, въпреки че на места пластмасата идва маалко в повече. Но все пак, луксът е факт!

Макар и новото XC60 да се явява по-малкият SUV от гледна точка на размерите спрямо XC90, бъдете сигурни, че място в купето няма да ви липсва. Задните седалки са широки, таванът е висок, а предните седалки не създават неудобство за краката на пасажерите дори в изтеглена назад позиция. Единственият минус в тази категория го отправяме към багажникa. При версията „хибрид“ той е плитък, което до голяма степен се дължи на факта, че под кората се намира зарядното за батериите, както и останалите аксесоари за поддръжката на колата.
Интересното е, че в модела, който карахме вратата на багажника се затваряше с бутон, но се отваряше с ръчка по старомодния начин, освен ако не ползвате дистанционното на колата – странен пропуск за кола струваща над 100 000 лева. Разбира се може да поръчате пакета „функционалност“, който предлага опията да отворите вратата само с подаване на крака си под бронята, ако например ръцете ви са заети с торби.

volvo xc60

Стига толкова за дизайн и удобства, нека видим какво крие шведът под красивите си дрехи.

Както вече споменахме, бяхме късметлии да получим ключовете за най-мощната версия T8 Hybrid. Бензиновият двигател в нея е същият като в Т6, само че тук се подпомага от електромотори, чиято мощност засяга само задния мост. Сумарно новото Volvo XC60 T8 има 407 к.с., като 320 от тях идват от бензиновия мотор, а 87 са електрически. Въртящият момент пък е общо 640 Нм – 400 Нм от 4-цилиндровия агрегат и 240 Нм от електромотора. За да добиете представа какво имахме предвид по-горе, когато казахме, че това не е послушното и скромно Volvo, което познавахме преди години, ще споменем, че машината ускорява от 0 до 100 км/ч за 5.3 секунди.

И това при положение, че SUV-ът тежи почти 2.2 тона!
Скоростната кутия е 8-степенна автоматична и се монтира във всички версии, независимо от това с кой двигател купувате колата. Поведението и е бързо и адекватно във всеки режим на шофиране. А режимите са 5 на брой.

Режими

С малък джойстик до ръкохватката за скоростния лост или директно от дисплея можете да избирате между – Pure, Hybrid, Power, Offroad и AWD.

volvo xc60

С първия от петте мода ‘Pure, колата използва само електромотора и батериите, за да се придвижва с нулеви вредни емисии. Капацитетът на 10-киловатовите батерии предлага тотален пробег от 43 км, преди да се наложи да преминете на друг режим или да използвате зарядното. Пълното зареждане на батериите от 240-волтовата мрежа изисква търпение от около 2-3 часа.

Режимът Hybrid е може би най-удобният за ежедневна употреба. При него новото Volvo XC60 само избира кога и до каква степен да използва електричеството. В момента, в който батериите се изтощат или пък ускорите рязко, се намесва бензиновият двигател, като преминаването от ток на гориво се случва толкова плавно, че едва ли бихте и разбрали.

Както „говори“ и името му Power Modeа е „голямата работа“. С него всичките 407 к.с. са на ваше разположение, за да можете да се забавлявате максимално. Режимът комбинира работата на турбо двигателя и електромоторите, като тук икономията далеч не е отправната точка. Окачването сваля автомобила по-ниско до земята, втвърдявайки амортисьрите, трансмисията позволява разточителство до по-високи обороти, а кормилната рейка се стяга, за да влизате по-директно в завоите. Дори педалът на газта става „по-отзивчив“. Повярвайте ни, в този режим не бихте разбрали изобщо, че колата реално тежи над 2 тона. Чувства се като малък спортен, горещ хечбек.

Offroad опцията е най-добрият избор при хлъзгава настилка, черен път или пресечен терен. При изборът ѝ клиреснът се увеличава, воланът става по-лек, All Wheel Drive и системата подпомагаща движението при наклон работят в тандем, за да улеснят водача. На централният ви дисплей се изобразяват компас и висотомер. Важно е да знаете, че Offroad режимът е наличен само при ниски скорости и сам ще се изключи, ако ускорите.

volvo xc60

За максимално сцепление при по-висока скорост в новото Volvo XC60 е наличен и режим AWD. При него заедно работят електромоторът и бензиновият двигател (както при Power и Offroad), така че разходът също се завишава.

Имате възможност да създадете и ваш собствен режим според стила си на шофиране, който ще се казва Individual и ще бъде запаметен при останалите.

Новото ХС60 се предлага още с D4 дизелов двигател с мощност 190 к.с. и D5 с PowerPulse технология и 235 к.с. Автомобилът е наличен и с Т5 бензинов двигател с 254 к.с., както и Т6 с турбокомпресор и механичен компресор, с 320 к.с. и 400 Нм въртящ момент.

По време на тест драйв-а, разбира се неотлъчно следяхме моментния и средния разход на хибрида. И смеем да твърдим, че това е автомобилът с най-добро съотношение мощност/разход, който сме карали. При градските режими, в които през по-голямата част от времето колата се движи на ток, разходът е възможно да падне до зашеметяващите 3.0 литра за 100 км., ако не сте забравили да заредите батериите. При нормално шофиране без да мислите за пингвините и глобалното затопляне и да си слагате „спирачка“ на десния крак, ще „харчите“ средно по 7.5 литра за същото разстояние.

Извън града отново всичко зависи от крака ви. Ако екологът у вас се прояви, то тогава е възможно да стигнете рекордните според Volvo 2 литра за 100 км, но при нашето шофиране пестенето не беше на дневен ред и средният ни разход варираше между 5 и 7 литра на 100км.

И накрая, но не на последно място – заслужава ли си.

Започнахме статията с това, че Volvo е догонваща компания в сегмента си. След като карахме новото XC60 T8 R-Design вече не сме сигурни дали това е точно така. Защото автомобилът по абсолютно нищо не отстъпва на конкурентите в класа си. Стартовата цена на модела е 86 680 лева при D4 версията и може да достигне 130 390 лв за T8 Inscription… кой друг SUV за тази цена предлага 407 конски сили и най-високия си клас оборудване ???
Листът с екстрите включва технологии от най-ново поколение, които са характерни за автомобили в луксозния и средно луксозния клас. Поведението на колата е изключително гъвкаво и варира от плавно и комфортно до най-хард версиите на агресивно и спортно. Дизайнът преплита по страхотен начин традиционните линии на шведския бранд с детайли от последната дума на автомобилната мода. И да не забравяме – това е най-продаваният модел на Volvo, най-сигурният автомобил по пътищата днес, SUV-ът на годината, това е световният автомобил за 2018 година… така че, да… новото XC60 си заслужава всяко пени !