Шефът на BMW M загатва за самостоятелен М модел

BMW M

Слуховете за самостоятелен автомобил на M дивизията на BMW се разпространяват още откакто компанията разкри зашеметяващата концепция M1 Hommage преди десетилетие. Въпреки това, производителят най-накрая потвърди, че нещо подобно е в процес на работа.

В разговор с Top Gear, изпълнителният директор на BMW M Маркус Флаш каза: „Имаме някои много конкретни планове за нещо ново.“

Той не сподели конкретни спецификации, но отбеляза, че това няма да е първият им самостоятелен модел. Да не забравяме M1, който е създаден между 1978 и 1981 г. Въпреки това, Флаш предлага модерното M1 да не е непременно едно, а да има няколко различни варианта.

Докато концепцията Vision M Next имаше хибриден задвижващ агрегат, продуктовият модел може да бъде само на бензин. Както обясни той, BMW работи върху електрически и електрифицирани двигатели, но BMW M ще ги използва само когато те „предлагат предимство по отношение на характера, [и] по отношение на производителността“.

Той продължи: „Няма да го направим, само за да бъдем първи на пазара с определен тип агрегати. Нашите клиенти не търсят това.” Въпреки това, Флаш предположи, че електрическият двигател може да бъде подходящ за самостоятелния модел.

Не е ясно каква ще бъде формата на модела, но изглежда, че директорът отхвърли шансовете това да бъде хардкор хиперкар готов за битка с Mercedes-AMG One. Той нарече идеята „вълнуваща“ и „завладяваща“, но каза, че BMW M е достатъчно силна марка и не се нуждае от подобен автомобил. Също така предположи, че такова превозно средство няма много смисъл от гледна точка на бизнеса или имиджа.