Фернандо Алонсо обяви край на кариерата си в F1

Алонсо

Един от най-великите състезателни пилоти на нашето време напуска Formula 1. Става въпрос за Фернандо Алонсо, който слага край на кариерата си във върховата надпревара.

„След 17 прекрасни години в този невероятен спорт, е време да направя промяна и да продължа“, каза Алонсо в изявление, публикувано от McLaren. „Наслаждавах се на всяка минута през тези невероятни сезони и не мога да благодаря достатъчно на хората, които са допринесли да ги направят толкова специални.“

През 17-те години, 37-годишният испанец стана най-младият шампион в историята на Formula 1, печелейки първата от двете си титли през 2005 година. Той постигна 32 победи, 22 полпозишъна и 97 подиума в хода на кариерата си, която ще приключи след края на този сезон.

„Взех това решение преди няколко месеца и то беше твърдо“ – продължи Алонсо. „Въпреки това, бих искал искрено да благодаря на Чейс Кери и Liberty Media за усилията, опитвайки се да променят решението ми и всички, които са се свързали с мен по това време.“

Алонсо

Решението може да е било отдавна, тъй като печелившите дни на Фернандо са отдавна изминали. Двете му световни титли дойдоха с Renault преди повече от десетилетие. Пилотът не е печелил състезание от пет години и не се е качвал на подиума през последните четири.

По-голямата част от това време той прекара в неконкурентни автомобили, най-вече през последните си години в McLaren. Може би най-разочароващо за Алонсо е, че той завърши три пъти на второ място с Ferrari. Веднъж с четири точки изоставане през 2010 г. и с три през 2012 г.

След тези неуспехи и по-нататъшното падение, на топ пилота явно му е дошло в повече. Най-малко спрямо Formula 1.

Алонсо

„Да видим какво носи бъдещето; нови вълнуващи предизвикателства се задават. Имам един от най-щастливите моменти в живота си, но трябва да продължа с новите приключения „, обясни Алонсо. „Сърцето ми винаги ще е с екипа. Знам, че те ще се върнат по-силни и по-добри и може би ще е подходящият момент да се върна в играта; това ще ме направи наистина щастлив. Изградих толкова добри взаимоотношения с много фантастични хора в McLaren и те ми дадоха възможност да разширя хоризонтите си в други надпревари.“

Алонсо показа интерес към други състезателни дисциплини. Той изпусна Гран при на Монако миналата година, за да опита късмета си в Индианаполис 500 (с подкрепата на McLaren), а наскоро спечели 24 часа на Le Mans с Toyota. Той ще участва в още състезания от Световния шампионат по издържливост и участва в 24 часа на Дайтона по-рано тази година с United Autosports (отбор, основан от шефа на McLaren Зак Браун).

„Знам, че целият отбор се присъедини към мен, за да отдаде дължимото на огромния принос на Фернандо към McLaren; той е легенда както за шампионата, така и за отбора“, каза Браун. „Фернандо е важна част от нашата история и ще се присъедини към останалите емблематични пилоти на McLaren“.