амортисьори

Обърквате се само когато стане дума за окачване на автомобили? Няма проблем! Ще ви помогнем с тази статия. Модерните амортисьори (койловъри) предлагат много повече от обикновените настройки за височина и твърдост. Днес има такива, налични с адаптивен контрол на твърдост, съответстващи с окачванията на много модели от автомобилната индустрия.

амортисьори

 

Настройките на някои от тези амортисьори могат да се контролират дори от смартфон. При други койловъри, в мотоспорта най-вече, може да се регулира скоростта на компресия (свиване) и ребаунда (отпускането). В тази „“Suspension Wikipedia“ ще ви запознаем с някои важни функции на окачванията.

Работа на окачването

амортисьори койловър

Част от компонентите на окачването са поемащите елементи, състоящи се от амортисьори, пружини, горни тампни и спиращи тампони. За самото насочване на колелата отговарят носачите, лагер-главините, биалетките и др. Разбира се джантите, гумите и стабилизиращите щанги също влизат в това число. За поведението на колата при шофиране съществена роля имат най-вече амортисьорите, пружините, стабилизиращите щанги, както и еластокинематиката на връзките при носачите.

Окачващи пружини

амортисьори

Основната задача на пружините е да носят тежестта на превозното средство, като също така гарантират, че то е на точно определената височина. Те „съхраняват енергията от удара“, действаща върху колата по време на компресията на амортисьора и я превръщат във вибрации. Заедно с амортисьорите и останалата част на окачването на колелата, те правят автомобила контролируем.

Пружинна норма/показател

амортисьори

Този показател описва твърдостта на пружината. Колкото е по-висок той, толкова по-голяма сила е необходима, за да се свие пружината. Единицата, с която се измерва въпросната норма е N/mm или kg/cm, което значи, че при компресия 70 N/mm за 1 cm са нужни 70 kg натиск. Пружинният показател оказва важно влияние върху честотата на автомобилното шаси.





По-твърдите пружини водят до по-висока конструктивна честота и имат предимството, че се снижават по-малко, когато са натоварени. При завои тялото се накланя по-малко. При прекалено твърдите пружини превозното средство значително губи от комфорта при шофиране, а също така и от сцеплението. Тук е важно да се намери оптималния компромис. В зависимост от дизайна, показателя варира между линеен и прогресивен. Линейният е когато той остава непроменен по време на движение, а при прогресивния процентът на показателя се увеличава с обхвата на пружината.

Амортисьори

амортисьори

Амортисьорите, в частност коригиращите вибрациите, контролират отпускането (ребаунда) на пружините. Просто казано – компресията е нужна за поддържане на пружината. Основната задача на амортисьорите е да намалят вибрациите в тялото на автомобила. В допълнение те могат да повлияят и на вибрациите в колелата. Енергията, освободена от пружината се предава през буталния прът към амортисьорите.

В резултат на този трансфер, кинетичната енергия се превръща в топлинна, а тук физиката говори за разсейване в термодинамиката. В зависимост от силите, които действат върху буталния прът, температурите могат да стигнат до 90 °C и дори повече. При всички системи на окачване амортисьорите имат съществена роля за динамиката на шофирането.

Койловърите и спортните окачвания като цяло са най-важните компоненти за постигане на характеристики за спортно шофиране. В зависимост от версията на амортисьора, хидравличното му съпротивление може да се регулира чрез специални регулируеми клапи, за да се извлекат по-добри резултати от работата му.

Съществуват различни технологии при амортисьорите

амортисьори

Вибрационните амортисьори или обикновените амортисьори при окачването най-често се използват при фабричните системи (OEM) или като афтърмаркет (следпродажбени), познати като „twin-tube dampers“ или в някои случаи като „mono-tube dampers“. И при двата варианта бутало се движи в цилиндър с масло, избутвайки го към клапи. От тези клапи се влияе съпротивлението на масления поток. Съществуват толкова много видове клапи, че едва ли ще ни стигне времето да отделяме внимание на тях.

Когато автомобилът се накланя в завои, маслото в тръбата се измества под налягане от буталото. Вътре в амортисьора може да има няколко клапана спрямо етапите на компресия и ребаунд, които преминават при хода на буталото. Те са необходими, за да може да се увеличава силата при по-висока скорост на буталния прът. Такива системи обикновено се намират в по-високия клас амортисьори на KW или ST Coilovers.

амортисьори

Еднотръбните (mono-tube) видове амортисьори (в ляво) се състоят от цилиндричен корпус, в който бутален прът се движи по време на ребаунд (отпускане) и компресиране в цилиндър пълен с масло и газ под налягане. Течността протича през клапите на буталото от едната му страна към другата. Това създава съпротивление, при което се генерира силата на амортисьора. В сравнение с двутръбия (twin-tube) вид, при този се изизсква по-голямо налягане на газа. Обикновено обемът на маслото и газа се отделя от отделящо бутало.
Двутръбите амортисьори (twin-tube) се състоят от корпус и цилиндрична тръба, разположена вътре в тялото и която води буталото. По време на компресията маслото протича през долния клапан под налягане от цилиндричната тръба във външния корпус. При ребаунд (отпускане) същото се връща през второто бутало, което пропуска маслото обратно във вътрешната тръба.

 

Адаптивни амортисьори

койловър



В миналото имаше спортни окачвания и койловери, чиито характеристики можеха да се променят с помощта на електронен актуатор (серво система) управляващ буталния прът. Днес адаптивните амортисьори имат електромагнитни клапи, монтирани в тялото, действащи в рамките на милисекунди, както се вижда от видеото на KW.

Ребаунд (отпускане на амортисьора)

койловър спортно окачване

Настройката на ребаунда влияе значително на скоростта на повдигане на работното бутало. От това зависи също колко бързо пружината се връща в нормалното си състояние. При различните койловъри въпросната скорост може да се регулира. За по-комфортна возия диаметрите на отворите на ребаунд клапаните са по-широки и съответно по-тесни при твърдите окачвания. Регулируемият ребаунд оказва пряко влияние върху управлението на автомобила.

Компресия

койловър спортно окачване

Някои койловъри предлагат настройки независими от ребаунда описан по-горе. Скоростта на свиване (потапянето на работното бутало) може да се регулира чрез нивото на компресия. От това зависи накланянето на купето в завой, а също така и на самото поведение при завиване. Ако клапите са по-широки, компресията се намалява и автомобилът се навежда повече при завои. Ако нивото на компресия се увеличи, буталото се движи по-бавно, а колата става по-стабилна при резки маневри и управлението е по-директно. С някои комплекти койловъри, като например KW Clubsport 3-way нивото на компресия може да бъде зададено с различни стойности при различния диапазон на скорост.

Койловъри

койловър

За разлика от стандартното и спортното окачване, койловърите имат резба на тялото си и регулируема пластина. Въпросната пластина може да се върти по-резбата, с което да изберете подходящата височина на колата, свивайки пружината. Нейното натоварване продължава да се влияе единствено от теглото на автомобила.

амортисьори

Докато KW използва прътове от алуминии или неръждаема стомана и композитни материали за пружинната пластина, други производители разчитат на покрити с антикорозионни материали прът и алуминиева плоча (пластина).

спортно окачване

Има едно нещо, обаче, което никой сериозен производител на окачвания не прилага. Никой от тях не използва така нареченото снишаване чрез скоби. Този метод цели да удължи или скъси амортисьорния прът с помощта на различни по-дължина скоби за закрепяне.

койловър

В KW и ST окачването е адаптирано специално към точните характеристики на автомобила. Взима се предвид спецификата на съответното окачване, така че максималното снишаване на височината да е в рамките на валидните правила и стандарти.

койловър

Още при разработването на продукта, от компанията се уверяват, че намаляването на височината няма да повлияе негативно на шарнирите, биалетките, полуоските, пътищата на спирачната система и други елементи. В допълнение експертите се уверяват в запазването на адекватния клиренс и това, че части под тялото на колата като картер, кардан или изпускателна система няма да се удрят в земята.

амортисьори

Употребата на горе посочения метод със скобите зависи само от желанието на клиента. Но е важно да се знае, че дори малко неправилните настройки неизбежно ще доведат до щети по автомобила. Освен това е доста съмнително дали противопоказното закрепяне на койловерите при направляващите колела ще удържи силите, които действат на окачването от всекидневното шофиране.