911

Проектът носи името DLS (Dynamics and Lightweighting Study) и освен тунинг гурутата от Singer и ветераните в моторните спортове Williams, участие в него взимат още много лидери в автмобилната сфера, като Michelin, Brembo, BBS, водещия на Top Gear Крис Харис и пилотът Марино Франхити.

Гледайки фантастичното творение, трудно бихме преценили коя част от него грабва най-силно впечатлението ни. Екстериорът е с доста аеродинамични подобрения, но същевременно е запазил пуризма си. DLS пакетът е добавил семпли предни липове, нови прагове и заден дифузьор с обли лопатки, всичките от карбон. Интересни въздухозаборници са се появили в предните мигачи и чисто новите стопове на 911-ката от 1990 г. „Ретро“-то се подчертава още и от класическите 5-лъчи джанти, които в случая са 18-инчови на BBS Motorsport от кован магнезии, обути в Michelin Pilot Sport Cup 2.

Не сме сигурни дали пък криещото се под задния капак не ни впечатлява в по-голяма степен. А именно новият 4.0 литров атмосферен боксерен шестак, който след намесата на Williams и консултацията на легендарния инженер на Porsche Ханс Мезгер, успява да генерира 500 к.с. Напълно достатъчни за този класически шедьовър!

porsche 911

Но това, което ни кара наистина да останем без думи в изключителното Porsche 911 DLS от Singer е интериорът.

Напълно контрастираща на зеления аутфит, ярко червената кожа е използвана за обшиване на почти целия салон. Тя се комбинира с голямо количество карбонови елементи интегрирани в свръх олекотените седалки, врати и арматурно табло. Няма как да не се усмихнем блажено, когато забележим зоната на скоростния лост, чиято връзка с 6-степенната механична кутия е напълно открита, наподобявайки екзоскелет.
Споменавайки олекотяването, трябва да вметнем, че благодарение на използването на материали като магнезии, титан и въглеродни влакна, теглото на колата е спаднало до завидните 990 кг.
За да остане стабилна на пистата, 911-ката на Singer и Williams е качена на подобрено окачване, предлагащо регулируемост и значително по-добра геометрия с новите EXE-TC амортисьори.

От модела 911 DLS ще бъдат построени само 75 автомобила в базата на Williams във Великобритания. За тестването и разработването на тяхната динамика се грижат консултантите по проекта Крис Харис и пилотът Марино Франхити.

След като разгледате пищната галерия, можете да цъкнете ТУК и да видите страхотната GT2-ка с 1000 к.с. и ненормален бодикит.