Колкото и да се вълнуваме около дебюта на новото BMW 8-ма серия, винаги когато видим предшественика и нещо в нас потрепва. Голямото купе е супер елегантно и красиво, а когато е и Alpina, нещата са наистина страхотни.

Alpina B12 5.7 се различава от BMW 8-ма серия, главно с това, че е по-бърза, по-луксозна, дори още по-красива и като цяло „ПО“. Километража на тази рядкост показва под 9000км. Боята е неразличима от нова, а коженият салон, изглежда така, сякаш никога не е сядано върху него. Дори гумите на автомобила са заводските и изглеждат в перфектно състояние. Друг е въпроса, че ние не бихме се доверили на толкова стар каучук.

Какво обаче е най-ценното в тази Alpina – ами двигателят. Става въпрос за 5.6-литровият V12 на BMW, който обаче е силно доработен от тунерите. След тяхната намеса мотора вече разполага с 5700 кубика. Поставени са нови бутала – „Mahle“, както и друг колянов вал. Генерацията също е заменена с такава от неръждаема стомана. Резултата е цели 36 конски сили, което за атмосферен мотор никак не е малко. Представете си цялата красота – V12 с 416 к.с. и ръчна скоростна кутия. Истински кеф. За разлика от новите коли, Alpina-та няма никакви ограничители и максималната скорост достига до 300 км/ч., а ускорението до 100км/ч. отнема 5.8 секунди.

Alpina B12 5.7 успешно съчетава лукс, комфорт, скорост и адреналин. От една страна тя е перфектната лимузина, а от друга автомобил, който носи спортния и младежки дух в себе си. Разбира се, цялата тази прелест си има цена. В случая наистина колосална – 468 000 долара.