Несъмнено всяко едно Porsche 911 е много, много специално. Това което виждате на снимките, обаче определено е едно от най-специалните. Черваната красавица е първата такава, произведена като кабрио.

За да сме коректни, технически колата, която гледате не носи името 911, а 901. Но това е съвсем друга история, тъй като първоначално компанията е имала намерение модела да бъде обозначен като 901, но поради конфликт с Peugeot, „0-та“ е сменена с „1-ца“. Повече за тази история, може да прочетете ТУК.

Та достатъчно се отклонихме, нека говорим за червената класика. Тя е произведена, като прототип през далечната 1964 година. Номарът на шасито и е „#13360“ и бърза сверка показва, че това е второто най-старо в света оцеляло и в движение Porsche 901/911. Впрочем именно този екземпляр е служил, като шаблон при създаването на Porsche 911 Targa от 1967 година.

А това, което прави колата наистина много специална е, че първото Porsche 911 Cabriolet се появява на пазара чак през 1982 години. Или иначе казано, червеното бижу е изпреварило времето си с близо 20 години. Кабриолетът разполага 2-литров редови шестак с 130 конски сили. Боядисана е в страхотен червен цвят, а дървения волан и алуминиевите джанти, както и липсата на покрив завършват идеалната картина.

Впрочем интересна подробност е, че в началото на 2017 година колата бе обявена на търг, а новият и собственик е трябвало да се раздели с над 1 милион евро за да получи тази икона.