Историята зад името 911

911

Ако сте фен на простата схема зад имената, използвана от Porsche, трябва да благодарите на Peugeot. В кратко информационно видео, германският производител разказва историята зад легендарното име „911“.

Както се вижда от видеото, производството започва от 356, правейки място за нво спортно купе с 6-цилиндров агрегат. Porsche нарича новият си модел 901 и поръчва партида от златни деветки, нули и единици за модела, готвейки серийно производство.

На автомобилното изложение във Франкфурт през 1963 г. компанията гордо представя новото 901 купе пред света. Peugeot обаче не са доволни – френският производител на автомобили има полу-официални права за имена на модели с нула в средата. Peugeot вече са продали доста модели и немакеват „приятелски, но ясно“ на Porsche да промени името на модела си.

Така Porsche премахва нулата от името и добави единица, създавайки 911, която познаваме и обичаме. Въпреки промяната, настъпила толкова рано в производствения процес, най-малко 85 броя 901 напускат монтажната линия, преди нулата да бъде заличена. Повечето от моделите са за вътрешното тестване, но няколко от тях са достигнали до клиенти през годините.