С полъх от бъдещето – Lexus LC

Новият Lexus LC 500 е невероятен в много отношения.

Още по-невероятното е, че за разлика от хиляди други модели, той се доближава максимално до прототипа си. За първи път бе показан през 2012 г. като  LF-LC концепт и смело можем да кажем, че е убедил шефовете си, че си заслужава производството.
Lexus продължават да впечатляват с невероятния си дизайн и новият им модел не отстъпва. Острите форми, съчетани в по-обло тяло представят LC като уверен GT автомобил с огромен двигател и задно предаване. Много ни напомня на невероятния спортист от преди няколко години с V10 мотор – LFA.

5.0-литровият V8 няма да може да ви заведе до 9000 об/мин. и да реве като болид от Formula 1, но със сигурност ще му се насладите до такава степен, че да искате още и още. Цената от £76,595 изглежда скромна като се има предвид изработката и качеството на автомобила. Той може да се конкурира както със спортни купета като Porsche 911, така и с GT автомобили например Maserati GranTurismo.

Дизайнът на спортната кола се отличава от другите подобни представители. Тук нямаме безкрайно дълга предница и липса на багажник. Кабината стой по средата и линията, отиваща назад се стеснява леко, за да оформи красива задница с фин завършек – прибиращ се спойлер. Платформата на LC е новата GA-L (Global Architecture – Luxury), която е изградена от стомана, алуминий и карбон.

Окачването се състои от адаптивни амортисьори със стоманени пружини. Предната мулти-линк конфигурация е била модифицирана 6 месеца, за да се постигне ниската линия на предния капак. 5.0-литровият атмосферен V8-мак споделя с вас 471 к.с. и 540 Nm, но не очаквайте някакво огромно разгръщане на мощност. Свързващото звено между V8-мака и задните колела е Direct Shift torque-converter автоматична скоростна кутия с 10(!!) предавки и отделно заключване на съединителя. Дистанцията от 0 до 100 км/ч отнема 4.4 секунди, а максималната скорост е 270км/ч. Sport+ пакетът включва и диференциал с ограничено приплъзване, завиване на четирите колела, 21-инчови джанти и карбонов таван.

Съществува и хибридна версия – LC500h с 3.5-литров V6 двигател. Тук намира място и безстепенната CVT трансмисия и 4-степенна автоматична скоростна кутия. Този модел е по-тежък в сравнение с LC 500, но все пак е способен на 354 к.с. при 6600 об/мин.

В интериорно отношение новият спортист е изпипан. И така и трябва да бъде, все пак произхожда от луксозния бранд. Позицията на седалкта е изключително ниска, но усещането е, че седите в голяма кола. Детайлите и мислъта на инженерите са забележителни. От контрастните шевове до автоматизираната жабка ще се чудите дали не сте в космически кораб. Дръжките на вратите са асиметрични и наподобяват тези в Porsche 911. Корите пък са покрити с алкантара. Както и при германеца, и тук имаме абсолютно неизползваема задна седалка, но какво пък.

Повечето контроли са разположени на дебелата централна конзола. Мултимедията в LC се състои от 10.3-инчов дисплей с физически и тъкскрийн копчета. Всички съвременни функции за свързване са налични, но някак неизпипани. Дисплеят на уредите е 8-инчов TFT дисплей с още един кръгъл за допълнителна информация. Изглежда, че интериорът не е толкова ергономичен, колкото са се надявали от Lexus, но какво ви интересува, като само ще гледате как се изпълва обортомерът.

5-те опции на каране са напълно достатъчни. При избиране на режим Normal работата на LC не ви дава чувството, че сте в спортна кола. Ако искате да побързате за някъде, по-добре изберете Sport или Sport+ режим. Custom опцията също е налична, като можете да комбинирате агресивни двигател и скорости и по-меко окачване.

Гумите, с които е оборудван спортистът са run-flat, предлагани в размер за 20 и 21-инчови джанти. Това не позволява на окачването да разгърне целия си потенциал и колата не се чувства добре в остри завои. Шумът в купето също е смущаващ. Въпреки това четирите завиващи гуми и променливо усилие на рейката дават чувството, че сте в Porsche със средно разположен двигател. Всички системи за безопасност могат да се изключат, като тогава ви чакат изненадващи неща от 2-тонното купе.

Lexus LC ще бъде интересен конкурент на автомобили като често споменаваното Porsche 911, Jaguar F-Type, Aston Martin V8 Vantage, дори и на BMW M6 и Mercedes S coupe. Доста по-ниската цена спрямо тях и разкошният дизайн на екстериора и интериора могат да ви уверят, че колата си струва. Все пак се надяваме японците да поработят над смъкване на теглото и подобряване на управлението. Външността заслужава по-добро представяне.