С какво Skoda Scala се различава от Audi A3

Scala

Дали изцяло новата Skoda Scala има с какво да открадне някои от купувачите на Audi A3 Sportback? Нека разберем.

Разбира се, трябва да се очакват разлики в качеството на материалите, производителността и динамиката на шофиране, тъй като единия от двата модела е водещия хечбек с 5 врати на VW Group, докато другият е по-бюджетно ориентиран.

Двата модела на VW Group споделят подобен силует –  компактно комби с четири странични прозореца.

В сравнение с Audi, Scala има малко по-модерен дизайн, въпреки че не изглежда по-добре от A3 Sportback, чийто дизайн е много по-изчистен с далеч по-малко линии и гънки.

Интересното обаче е, че Scala има малко по-дълго междуосие, отколкото A3 – 2,649 мм спрямо 2,637 мм. Също така има и по-голям багажник от 467 литра, с вдигната задна седалка, докато A3 има само 380 литра.

Scala

По-голямата практичност в Scala спрямо A3 едва ли е основен критерий на купувачите на двата автомобила. Ако толкова се интересувате от този тип сравнение, то тогава се нуждаете от по-голям автомобил. Octavia Combi, например, разполага с 610 литра.

Новите триъгълни LED фарове на Skoda (които са стандартни между другото), или  дизайна отзад, със стъкления панел, са нещо, което със сигурност ще харесате. Все пак сегашното поколение А3 е доста красиво, особено S-line версията.

Разликите в интериора отново са основани на различното време, в което се появяват двата модела. Scala разполага с по-модерна кабина с по-модерна инфоразвлекателна система, много по-голям 9,2-инчов централен дисплей, вътрешно осветление, онлайн услуги и 10,25 инчов кокпит. Audi от своя страна, има по-голям цифров инструментален клъстер от 12,3 инча, но много по-малък централен дисплей.

Scala

От гледна точка на системите за подпомагане на водача, между двата модела няма толкова много разлики. В Scala просто повечето от системите са стандартни, а в Audi-то трябва да доплатите.

Що се отнася до цялостното качество, можете да видите, че интериорът на A3 има кожа отстрани на централната конзола, повече кожа с контрастни шевове по панелите на вратите и бихме се обзаложили, че има и по-висококачествена пластмаса. Все още нямаме подробна информация за интериора на Scala, но A3 със сигурност е един от най-добрите автомобили в класа си, освен може би изцяло новата A-Class на Mercedes.

Новата Scala ще пристигне при дилърите през първата половина на 2019. Skoda планира да постави модела близо до Octavia, което значи, че ще е с около 5000 евро по-евтина от базовото A3 Sportback в Германия. Въпреки че в някои източноевропейски държави ценовата разлика може да бъде още по-голяма.