Новият Mercedes A-Class беше с нас до Гърция и обратно

A-Class

Историята на световното автомобилостроене помни грандиозни провали в лансирането на нови модели и пускането на малката А-класа от Мерцедес не страни много от графата. Когато през 1997 щутгартската компания показва на света първия си субкомпактен модел, той бързо става известен с преобръщането по време на задължителния ‘elk’ тест за стабилност. Неприятният случай коства на Мерцедес над 2500 върнати бройки, 3 месеца спиране на модела от продажба, докато бъде отстранен проблемът, и разходи за 300 млн. марки.

От тогава са минали над 20 години, през които хечбек класът се промени из основи, респективно и A-класата на Мерцедес вече е всичко друго, но не и неуспешен модел. Още с поправянето на проблема от първата генерация са продадени над 1 млн. бройки, а при третото поколение на хеча визията е с тотално нова концепция и колата печели все по-голяма аудитория. Преди 5 години (през 2013 г.) се появява дори и AMG версия с агресивна външност и 2-литров турбо мотор, чиято цел е да ‘поклаща показалец’ срещу конкурентите във все по-развития хот хеч сегмент. Историята продължава до началото на тази година, когато на автомобилното изложение в Женева, щутгартският производител показва пред публиката четвъртото поколение А-класа, облечено в актуалния фирмен дизайн, включващ маската „predator design“, вече позната от новия CLS.

A-Class

Колата вече е налична в шоурумовете у нас и от нашия екип имахме един от екземплярите под ръка за 3 дни, в които да я опознаем, благодарение на Силвър Стар Моторс. От представителството ни предоставиха версията A200, която се задвижва от 1.3 литров бензинов турбо агрегат със 163 к.с. и именно с нея посетихме последния кръг на Премиум рали-то на автомобилната писта в Серес, Гърция.

Както при останалите първоначални срещи с нови модели и тази премина в дълго разглеждане на новостите при дизайна. А такива има доста както вече споменахме.
W177 е запазило класическия хеч силует, но някак си изглежда по-дипломатично от „лудия“, младежки дизайн на предходното поколение. Започвайки огледа отзад-напред, забелязваме по-тесните и „свити“ стопове с LED ленти, а поглеждайки ‘муцуната’ мисълта за новия CLS нахлува в съзнанието ни като тайфун. Силно открояващата се странична линия, която минаваше през вратите на W176 е почти премахната и допринася още за „укротяването“ на дизайна.

A-Class

Интериорът също е претърпял кардинални промени, като най-очевидната е огромният дисплей легнал на таблото и простиращ се от най-лявата част до средата на челния прозорец. Разбира се това отново е фрагмент от фирмената дизайн концепция на Mercedes и въпреки че екранът е доста по-малък от този на S-класа, препратката към „Премиум“ веднага ви става ясна. След само няколко плъзгания с пръст през инфотейнмънт системата разбирате, че няма друга кола в хеч сегмента с такава. От нея, освен основните екстри, имате възможността да настройвате дизайна на дигиталните уреди, да наблюдавате състоянието на колата и дори да извадите моментни данни за налягането на турбото, въртящия момент, мощността и показанията на волтметъра. Функциите, които можете да ползвате са доооста, а тъчпада на централната конзола, с който можете да управлявате всичко, е страшно удобен и функционален, спестяващ ви пресягането до самия екран. Като цяло таблото е лишено от всякакви бутони и в средата му погледа  единствено привличат трите турбиновидни духалки на климатика.

Както винаги, на 30-тата секунда вече жадно оглеждахме салона за употреба на евтина пластмаса, но такава почти не намерихме. Нашата A-класа не беше топ изпълнение и съответно тапицерията на седалките бе изпипана в светла еко кожа, която обаче с нищо не ни разочарова. Панорамният покрив само допринасяше за нахлуването на по-голямо количество  светлина в кабината, а когато слънцето залезе, на разположение ви остават завидно количество лампички по колоните и тавана. Още една тънка ‘премиум’ закачка – нещо, което никога не е куцало на Мерцедес. В допълнение споменаване, че срещу доплащане можете да си поръчате и амбиентно осветление, познато от салона на S-класа.

A-Class

Тъй като говорим за компактен автомобил е редно да споменем колко точно е просторен и дали компактен означава неудобен? Ами… не! При шофьор с височина от 1.8 м. човек зад него с подобен ръст стои без да изпитва дискомфорт. Таванът е високо, а дори и багажникът със своите 370 до 1200 литра стига за куфарите на поне двама човека.

Цялото това ‘статично’ описание няма да има смисъл, ако не кажем няколко думи за динамиката и поведението на новата А-класа. Вече пояснихме, че тестовият автомобил имаше на разположение 1.3 турбо бензинов двигател (А200), който е куплиран със 7 степенна автоматична трансмисия 7G-DCT. Работата и при смяна на предавки протичаше плавно и сравнително бързо, а малкият мотор, въпреки че не изстрелва колата като торпедо, се оказа много по-потентен отколкото очаквахме. Единствено в по-ниските обороти се усеща леко „замисляне“, с което и малката турбина явно не се справя напълно, но все пак говорим за мотор с обем на Suzuki Hayabusa.

Конкурентът на Audi A3 и BMW 1-серия е достъпен, разбира се, и в най-масовата у нас версия А180d както и в по-мощната А250, екипирана с 2-литров турбо бензинов двигател с 220 к.с. Моделът, който ползвахме ние, даде среден разход от 6.3 литра на 100 км, а десния педал не го жалехме изобщо.

A-Class

Това което може би няма да ви учуди, говорейки за представител от семейството на Мерцедес, е изключително приятното окачване. Возията е мека, но не толкова, че да не държи колата стабилна в завои. Всъщност доста автомобили от по-висок клас не са ни впечатлявали в такава степен от този аспект, което е и един от най-ярките плюсове, който залепяме в статията ни за новата А-класа.

W177 идва на пазара в три нива на оборудване – Style, Progressive и AMG. Базовото включва немалкото екстри като LTE модул за вътрешно фирменото приложение Mercedes Me, избор между кожен и текстилен салон, активен асистент за следене на пътната лента, keyless go система за запалване на колата без ключ и климатроник.

Опитното ни зайче разполагаше и със система за автономно паркиране, с която малко модели от ниския клас могат да се похвалят, а тази на новата А-класа, работеше безотказно. Парадоксалното е, че на целия този фон не беше налична камера за заден ход – странен пропуск…

Стигаме и до най-важната част – цената. Най-достъпните версии на модела започват от 40 876 лева за А180d и набъбват до 58 968 лева за най-мощната A250 4MATIC.