Стойността на Nissan Skyline R32 GT-R може и да задмине тази на Supra

Skyline R32 GT-R

JDM културата е представена от много иконични автомобили, но със сигурност една от най-митичните е Nissan Skyline R32 GT-R.

Regular Car Reviews имаха шанса да се запознаят отблизо с прекрасен 1990 Skyline R32 GT-R, който е най-новият GT-R, който можете законно да внесете в САЩ.

Усещането за качество и предназначение, което обгражда R32 GT-R е забележително, дори в неговата фабрична форма. JDM легендата изглежда проста и някак си незабележима, особено на фона на днешните агресивни машини.

Мощността идва, разбира се, от скандалния RB26DETT twin-turbo 2.6-литров 6-цилиндров редови двигател, който е оценен на 276 к.с. и 352 Nm въртящ момент. Както знаем, тези показатели са нарочно занижени, но двигателят лесно може да достигне 1000 к.с. с правилните модификации.

Напредналата за ерата си ATTESA E-TS система за задвижване на всичките колела и хитрата система за завиване на задните колела правят GT-R непобедим както на пистата, така и извън нея. 100 км/ч. се достигат за 5,6 секунди, а максималната скорост е 251 км/ч.

Комбинирайте всичко това с една от най-добрите ръчни трансмисии и не е чудно защо Skyline R32 GT-R се радва на такава слава. Сигурни сме, че след като R32 GT-R е достъпен за американския пазар, стойността му ще надмине тази на Toyota Supra.