новата supra

Почти е невъзможно толкова дългоочакван модел като новата Toyota Supra да върти тестови обиколки на Nurburgring без да бъде уловена от  всевиждащите обективи на фотографите. Този път папариците дори успяват да нащракат интериора на колата, който въпреки маскировката си разкрива някои неочаквани подробности около модела – рожба на партньорството между Toyota и BMW.

Елементът в салона, който се наби веднага в очите ни е стърчащият между седалките скоростен лост а ла BMW за автоматична скоростна кутия. Предположенията са, че двувратата Supra ще взаимства трансмисията на немската марка, само че с различни предавателни числа. Ще има и хибридна версия със задвижване на четирите колела, като някои от елементите използвани в системата ще бъдат взети от автомобила каран на Льо Ман – Toyota TS030 Hybrid.

новата supra
Но да се върнем обратно в купето на бъдещата Supra. Шарейки с поглед из салона забелязваме огромен сензорен екран в горната част на таблото, на чийто размери би завидяла и информационно развлекателната система на BMW 7-серия. Минавайки надолу виждаме двете врътки за парното/климатика а в дъното, над централния тунел е разположен бутонът за смяна на режимите на окачването и динамиката.

Динамиката? Японците не разкриват много по темата, освен че новата Supra ще дели една платформа с бъдещото BMW Z4, което за разлика от нея ще се възползва от карбоновата архитектура на братята си i3, i8 и 7-серия. Z4 ще го видим и във вариант без покрив.

Тук е моментът да припомним, че Toyota за първи представи свой спортен хибриден модел чрез Yaris Hybrid R през 2013. Дребен хеч с 414 к.с. получени от комбинацията меду 1.6 литров бензинов мотор, движещ предната ос плюс електродвигатели за задните колела. Рано е, обаче, да се предполага използването на тази конфигурация в новата Supra.

Supra-та, родена от прототипа FT-1, ще стъпи над GT86 в моделната гама на марката, излизайки на бял свят през 2018 г. Съответно и цената и ще бъде по-висока от 26,855 паунда.