бързи и яростни

Преди 17 години дебютният епизод на превъралия се във франчайз филм „Бързи и яростни“ инжектира свеж интерес към автомобилната култура и почти две десетилетия по-късно продължава да влияе върху цените на някои от моделите в него.

Филмът се съсредоточава главно във вносните марки (import cars), но това не значи, че не се обръща завидно внимание и на американските мускули.

Безспорен факт е, че една от звездите в първата част е прочутата 10-секундна Toyota Supra MK IV на Браян О’Конър, която той дължи на Доминик Торето като дълг от първото им улично състезание. За да ви спестим 106 минутния сюжет, ако евентуално сте направили грешката да не изгледате филма, ще кажем само, че Торето и компания реставрират автомобила с изцяло афтърмаркет части превръщайки я в известната оранжева тарга от последната гонка с Dodge-а на Вин.

За да разберат каква би била цената на същата Supra четвърта генерация в момента, ClassicCars.com се допитват до експерта Анди Рийд.

„Днес цената на 100 процента оригинална Toyota Supra MK IV може да струва колкото хубаво Ferrari 308 GTS – което значи около 70 000 долара и да достигне  до 100 000 долара в зависимост от състоянието“ – твърди Анди.

Тук обаче има уловка – говорим за перфектен екземпляр, с нисък пробег и минимум участия в улични състезания.

„Собствениците на подобни коли мислят по доста грешен начин. Те смятат, че като са купили своята Supra за 50 000 долара и са наляли още толкова в модификации, автоматично цената и става 100 000 долара. Не е така“ – допълва Анди Рийд.

Според експерта тунинга по колата не вдига стойността и във времето, защото той често се изпълнява лошо. Също така колекционерите търсят автомобили в състояние максимално близко до заводското, а не такова което предишния собственик смята за „готино“.

Както споменахме по-горе в статията американските мускули не са пренебрегнати във филма, нито пък от Рийд. Според него един Dodge Challenger R/T като на Торето може да се окаже доста скъпа играчка, особено ако под капака му бие пулса на Hemi двигател.

Средната цена на един такъв модел се движи около ‘скромните’ 80 000 долара, но варира значително до доста сериозните 150 000 долара, въпреки че някои собственици са склонни да се разделят със своята и за под 25 000.

Някои други представители от филма, които могат да ‘ударят’ цена в оригинално състояние са 1993 Mazda RX7, която се очаква да се превърне в ‘колекционерска’, както и 1995 Nissan Skyline GT-R, чиято стойност вече става пикантна.

Като за финал Анди смята, че феновете, които искат да карат коли подобни на тези от „Бързи и яростни“ 1 не е нужно да плащат десетки хиляди долари. Според експерта Acura Integra или Integra GS-R например все още могат да се намерят на достъпна цена.

„И двете вече имат силна колекционерска стойност в много отношения“ – казва Рийд, добавяйки като още една добра опция Nissan 240SX (S13).

Кликнете на снимката, за да видите пример за Supra, продаваща се за 80 000 долара.