Следващото Porsche 911 GT3 може да е с турбо двигател

911

Видяхме безброй прототипи Porsche 911 (992) през последните няколко месеца и изглежда, че ще получим и първо впечатление от следващото поколение 911 GT3.

Моделът прилича на предишните 911 Turbo концепти, но този автомобил има няколко уникални детайла, които предполагат, че е по-различен. Най-очевидната промяна е добавянето на колела с централна гайка, които са отличителен белег на високопроизводителните модели като GT3 и GT3 RS. Автомобилът има и вентилирана задна броня и модифицирана система за отработените газове, която е като използваната в GT2 RS.

Доклади предполагат, че GT3 от следващо поколение ще се откаже от 4.0-литровия 6-цилиндров атмосферен двигател, който задвижва настоящия модел и ще премине към турбокомпресорна опция. Малко се знае за двигателя, но слуховете предполагат, че новият агрегат може да произведе около 550 к.с. Това би било значително увеличение спрямо сегашния модел, който има 500 к.с.

Ако преминаването към двигател с турбокомпресор е достатъчно еретично, съобщенията показват, че следващото 911 GT3 може да бъде налично само с PDK кутия. Може и да има недоволни, но скоростната кутия значително подобрява представянето. Настоящият модел с ръчна скоростна кутия достига 0-100 км/ч. за 3.9 секунди. С PDK кутия това време спада до само 3,4 секунди.

Очаква се Porsche да представи новото 911 на автомобилното изложение в Париж по-късно тази година и в крайна сметка да бъде последвано от асортимент от различни варианти. Точният момент остава неясен, но някои доклади предполагат, че 911 GT3 може да дебютира още през 2019 г.