audi s6

Въпреки че тенденцията в последните години е дизеловото гориво да направи крачка към своя крах, Audi и по-скоро Volkswagen, дадоха да се разбере, че все още има лъч надежда в употребата на дизелови агрегати. След като вече представиха V8 TDI Tourareg и дизеловия SQ5 (отново), Audi разкриха планове и за нови S6 и S7, които ще се захранват единствено и само от култовия за компанията 3.0-литров TDI.

И въпреки че тук говорим за нафтов двигател, нека поясним, че става дума за един от най-добрите, а да не кажем и за най-добрия сред тях. Подобно на SQ7, тези S модели ще използват електрифициран компресор, който в рамките на 250 милисекунди осигурява достигането до 1650 об./мин., довеждайки до незабавния „кик“ в, който и диапазон от мощност да го потърсите. Неговата работа е да елиминира липсата на налягане, когато отработените газове още не са си свършили работата по завъртането на турбината. Впечатления от този ефект усетихме по време на тестовете на новото Q8.
Работейки в комбинация с обикновения турбо компресор, Audi объркващо нарича системата си ‘dual supercharging’. Същата ще се намира и в двигателния отсек на S6 и S7, като би трябвало да ги захранва със 700 Нм тяга при 2500-3100 об/мин.

audi s7

За разлика от SQ5, но подобно на SQ7, тези автомобили използват 48-волтова хибридна система свързана с алтернатора и литиево-йонна батерия. При намаляне на скоростта на автомобила се възстановяват 8 киловата мощност, която батерията съхранява в себе си. Освен ползите, които споменахме току-що, Audi твърдят, че технологията дава възможност за движение на start/stop до 20 км/ч и икономисва горивото с 0,4 литра (вероятно на 100 км) при „реални условия на шофиране“.

s7

Инголщатци казват, че задвижването на S6 / 7 ще разполага с 349 к.с., което определя времето за спринт до 100 км/ч за 5 секунди. С около една десета повече ще е нужно за комби варианта.

Както и предишните „S“ модели и тук ще бъде на разположение Quattro системата със самоблокиращ се централен диференциал, но има нещо ново. Адаптивното въздушно окачване ще бъде налично в новите модели като „комфортно ориентирана алтернатива“ към новата, с 20 мм по-ниска, спортна стойка. Като опция, също може да се сдобиете и със система за завиване на 4-те колела, керамични спирачки и куп други добавки, които ще подчертават думата „Спорт“ в новото Audi S6/7.

audi s7

Също такa – обичайно за стайлинга в S семейството, S6 и S7 се идентифицират с четири изпускателни отвора, сребърни огледала, обновена решетка и по-големи – 20-инчови стандартно, 21-инчови като опция – колела, които го превръщат в още малко по-спортен автомобил.

Audi ще пусне S6 Saloon, S6 Avant и S7 Sportback това лято, като цените ще започнат от 76 500 евро в Германия. Интересно е, че тези нови дизелови S-ки ще бъдат налични само за Европа. САЩ, Азия и Близкия изток ще се радват на 2.9 TFSI бензин от RS4 с 450 к.с. Странно!