Луксозен, комфортен, голям, предизвикателен и много скъп. Това са само част от епитетите, които със сигурност ще прочетете многократно в материала. Това e Audi Q8!

Пишем статията с огромно вълнение, тъй като успяхме да прекараме два дни в SUV флагмана на Audi – Q8. Автомобил, който преобърна представата ни за лукс и внимание към детайла. Инголщатци определено са се постарали да направят нещо специално и с ръка на сърце, можем да кажем, че им се е получило.

Всъщност това е първият купе SUV на компанията. В момента, в който взимахме колата, се предлагаше единствено спецификацията 50TDI Quattro или за тези от вас, които все още не са свикнали с новите обозначения на компанията – трилитров турбо дизелов агрегат с мощност от 286 конски сили и задължителната система за задвижване на четирите колела. Интересна подробност е, че докато карахме автомобила, бе представена и неговата версия с 3-литров бензинов агрегат, но за него ще разкажем друг път.

Преди да започнем да ви разказваме за екземпляра, който ни бе любезно предоставен от Porsche Bulgaria, със сигурност трябва да отбележим цената на флагмана. Тя започва от малко над 150 000 лева, а нашият екземпляр надхвърляше 200 000 лева. Не, това не е критика – ще прочетете за огромния лукс и удобство, а те си имат цена!

Нашето Audi Q8 бе завършено във впечатляващия „Dragon Orange Metallic“ и стоеше на опционалните 21-инчови джанти, които забележете, са обути в гуми с размер 285/45/21. Да, джипът е наистина голям! И ако екстериорът подсказваше за несъмнената класа на автомобила, то в момента, в който отворихме вратата на Q8 и се настанихме в него, разбрахме защо е толкова скъп. Удобните, изцяло електрически седалки с обдухване и двузоново подгряване са облечени в кожа „Valcona“. Вратите и таблото крият декоративни елементи от естествено дърво и алкантара, а очакванията и на най-големите музикални критици ще бъдат напълно оправдани от озвучението – Bang & Olufsen Premium Sound – 17 високоговорителя с обща мощност от 730W. Ако дори това не ви впечатлява достатъчно, то тогава може да се охрачите още „малко“ – точно 13 551 лева и да получите Bang & Olufsen Advanced Sound System, която разполага с 23 високоговорителя, с мощност от 1920W. Предупреждаваме, не слушайте музика в гаража – съседите ще ви намразят!

С какво, обаче, може да ви впечатли поведението на Audi Q8?

Тук ще си позволим да посъветваме бъдещите собственици на SUV-а. Ако искате да се насладите максимално при шофиране или возене в Audi Q8, се възползвайте от опционалните адаптивно въздушно окачване и Sll Wheel Drive. Първото ще ви позволи избор от 7 режима на управление, като разликата във височината на Q8 може да варира с цели 90мм. Удобство и динамика не винаги са епитети, които вървят ръка за ръка. В случая, обаче, от Audi са направили всичко възможно, за да оправдаят изискванията дори на най-критичните потребители и решението е завиващи задни колела с ход от 5 градуса. При ниска скорост на движение те завиват в противоположна посока на предните, като по този начин значително подобряват маневреността на автомобила, диаметърът на завиване намалява с един метър. При по-висока скорост задните колата завиват в тандем с предните, като по този начин осигуряват по-голяма стабилност.

След като с помощта на търговски консултант от Porsche Bulgaria се запознахме с по-голямата част от системите и екстрите на Q8 дойде, време да започне и същинската част от тест драйва.

Казваме по-голямата част от системите и екстрите, тъй като списъкът с тях ни бе пратен на мейл и е дълъг буквално 10 страници.

Ако трябва да сме напълно честни, бяхме леко скептично настроени относно динамиката на Q8 50TDI. Въпреки че автомобилът разполага с 286 конски сили и максимален въртящ момент от 600Nm, то не трябва да забравяме, че собственото му тегло е цели 2200 килограма, а 80-литровият му резервоар бе пълен до горе. Всичките ни съмнения, обаче, бяха разбити на пух и прах едва 10-тина минути по-късно. След като Q8-цата достигна оптималната си температура на загряване, моментално залепихме крака си на „kickdown“-а. 3-литровият агрегат понесе 2-тонното купе, сякаш гюлехвъргач размята топка за тенис на корт. Благодарение на адаптивното въздушно окачване с опция „Dynamic“ чувството в завой се доближава повече до такова в спортно купе, отколкото в огромен SUV. След като се насладихме на ускорението и поведението на Q8, се потопихме в лукса, който предлага той. Двата тъчскрийн дисплея тотално улесняват работата с мултимедията, а свързването със смартфон се случва изключително лесно и достъпно. С поставянето на сим карта в специално отделената за тази цел ниша, Audi Q8 предоставя огромен набор от възможности. От преглед на актуалните новини по света, през информация за метеорологичните условия, до навигация информираща ви за интензитета на трафика.

Audi Q8 е нещо ново за компанията. Купе SUV-ът се издига на едно ново ниво. Той не е направен да бъде най-практичният или тривиалният, той е символ на престиж и лукс. Това е автомобил, който смело демонстрира, че сте успял…