Винаги е интересно, когато виждаме развитието на даден модел през годините. А когато на едно място имаме шанса да срещнем Audi RS4 B5 и RS4 B9, дълго можем да съзерцаваме…

През 2001 година на пазара се появи една кола, която впоследствие се превърна в легенда и това никак не бе случайно. RS4 B5 бе абсолютно революционна за годините си, дори днес близо 20 години по-късно, рядко виждаме толкова съвършени автомобили, които да съчетават агресия, спорт, комфорт и практичност в едно. Днес 17 години по-късно, от Инглощат изкараха поредния RS4 – B9, който макар и няколко поколения по-нов, се оказва най-близък, като идея до първородното Audi RS4 – B5.

Дори най-невъоръженото око веднага ще открие разликите между двата автомобила и не се оплакваме, все пак ги делят цели 17 години. Audi RS4 B9 е по-широко, по-дълго, по-мощно и по-агресивно. От друга страна, то е доста по-„опитомено“, системите за безопасност повече и по-ефикасни, а механично контролиращите се компоненти, далеч по-малко.

Веднага щом отворим предния капак, виждаме защо всъщност, всички свързват RS4 B9 именно с B5, а не с по-новите генерации на бегачката. И двата автомобила разполагат с бензинов би-турбо агрегат. Е вярно, в най-новата бегачка той е 2.9 литров, а в B5-цата 2.7, но определено гледайки този на B9 веднага се сещаме за „дядо му“.

На снимките имате невероятната възможност да видите двата автомобила събрани на едно място. B5-цата е боядисана в легендарния – Nogaro Blue, а B9-ката във все още не толкова популярния Nardo Grey, който обаче също изглежда страхотно. И да, RS4 B9 е много различен от предшествениците си, но едно е ясно, което и RS4 да си вземете, няма да сбъркате. Всеки от тях носи този неповторим дух, който само и единствено RS може да ви предложи.