Последните Koenigsegg Agera се казват Thor и Väder

Agera

Производството на Koenigsegg Agera приключи, като шведският производител празнува с два специални автомобила, наречени Thor и Väder.

Последните две Agera завършват триото от Final Edition модели за Koenigsegg, като първият дебютира през 2016 г. Thor и Väder са базирани на рекордьора Agera RS и идват с всички опции без допълнителни разходи, включително брутален аеро пакет.

Thor е завършен в двуцветен карбонов цвят, като части от каросерията получават диамантен блясък. Тази специфична Agera RS получава голяма централна перка в стил Le Mans за повишена стабилност при висока скорост и предлага активната аеродинамика на Koenigsegg.

Väder също е в карбон с диамантени акценти и разполага с две малки задни крила, както и бели златни детайли. По-големият заден спойлер се държи на уникални подпори, които разкриват чудесната работа на активното задно крило.

И двата Final Edition модела получават и специални предни аеродинамични елементи, по-големи предни липове и модернизиран 1MW двигател. Ако се нуждаете от напомняне, мощността на Koenigsegg идва от 5.0-литров V8 с две турбини, произвеждащ 1341 к.с.

Този двигател задвижва Koenigsegg Agera RS, който разби пет световни рекорда на магистралата в Невада. Колата достигна максимална скорост от 457,94 км/ч., което я прави най-бързата в света.

Новите Thor и Väder ще бъдат управлявани от техните собственици за първи път този уикенд на специално събитие в Германия. Последните модели ще бъдат показани в Обединеното кралство за Фестивала на скоростта в Гудууд.

Koenigsegg планира да разкрие наследника на Agera на автомобилното изложение в Женева през 2019 г.