Koenigsegg Agera RS беше представен като най-бързият автомобил, правен някога. Но вече не можете да получите такъв. Защото не само те са продадени, но сега последният от тях слезе от монтажната линия.

Agera RS дебютира преди повече от три години на автомобилното изложение в Женева през 2015 г. Подобно на Agera, Agera R, Agera S и One: 1, които дойдоха преди нея, RS има 5-литров турбо V8. Само че, RS разполага с 1,160 к.с., а по-късно достига до 1341 к.с.

Това беше достатъчно, за да може моделът да счупи пет световни рекорда на участък от магистрала в Невада. Той достига скорост от 284.55 мили в час или 457.94 км/ч, което е рекорд по обществения път.

Бяха подобрени и рекордите за най-бързо изминати километър и миля по обществените пътища, със скорост от 276.9 мили в час или 445,63 км/ч и 276.36 мили в час – 444,76 км/ч. Моделът счупи рекорда на Koenigsegg от 0-400-0 км / ч, като се справи само за 33.29 секунди. Той достигна и средна максимална скорост в две посоки от 447.19 км/ч, въпреки че някои твърдяха  дори по-високи скорости, както се вижда във видеоклипа.

Първоначалното производство бе определено за 25 броя. След като Gryphon Agera RS се разби при тестовете, Koenigsegg построи заместител, който в крайна сметка беше последният. Фабричният тестов модел впоследствие беше продаден на частен клиент – описан като „уважаван дългосрочен колекционер на Koenigsegg.“ Така общият брой достига до 27.

Добавете още три Final Edition екземпляра (единият от които вече е построен, а още две ще се появят скоро) и ще достигнем общо 30 бройки.

Тези окончателни модели ще бъдат последните версии на Agera. След това Koenigsegg ще продължи да се съсредоточава върху хибридната Regera и се очаква да разработи друг модел с конвенционален двигател, който да замести Agera.