audi a6

През последните няколко дни прожекторите над щанда на Audi в Женева са насочените към дебютния прототип Audi e-tron – иновативен автомобил, с който вчера ви запознахме.

Еднакво важно обаче, е да обърнем внимание и на обновената версия на седана A6. Докато e-tron поставя марката в нов сегмент и нова територия, A6 е един от автомобилите на компанията, който „работи за хляба и маслото“. Това е най-продаваният седан на Audi и е един от най-важните автомобили в моделната гама на фирмата. Така че чисто новият A6 не бива да се пренебрегва в Женева. Ето защо сега ще му обърнем подобаващото внимание.

Новият Audi A6 се базира на същата архитектура MLB-Evo II, която е в основата на новите A8 и A7. Очевидна е приликата в дизайна му с този на останалите два автомобила. Например, той получава нови LED фарове и OLED задни светлини, точно като тези на A8 и A7, като изключим централната линия на между стоповете на седмицата. В предницата виждаме също масивната решетка Singleframe, характерна за всички нови модели на инголщатската марка. Забелязваме и тенденцията да се поставят огромни всмукателни отвори в предната броня на неспортните версии на моделите… което ни допада.

audi a6

Надничайки в салона на новото Audi A6, установяваме че интериорът е много подобен на този на A7. Бутони почти липсват, тъй като на централната конзола са интегрирани два сензорни екранa MMI. Това е иновация, за която все още не се знае дали ще донесе само ползи в дългосрочен план, защото тъчскрийните винаги се оказват малко по-трудни за управление от механичните контролери. Но като цяло салонът изглежда невероятен и изключително технологичен, особено с „Virtual Cockpit“-а на таблото.

Под предния капак ситуацията остава почти непроменена. Ще бъдат налични дизелови и бензинови двигатели, като ключов за търговския успех на модела ще се яви 3.0-литровият турбо бензинов V6, подобен на този в S4. Всички агрегати ще бъдат обвързани със 7-степенен автоматик с двоен съединител и Quattro задвижване. Ще се предлага и спортен заден диференциал срещу доплащане.

Все още не са известни ценовите листи на новото Audi A6, но в най-близко бъдеще очакваме да заеме мястото си в шоурумовете и да направим тест драйв, с който да ви запознаем с характеристиките на модела от първо лице.

Снимки: autoblog.com ; bmwblog.com