Със сигурност всеки RS е кола мечта. Със сигурност и всеки един от тях винаги ще бъде ценен и обичан от феновете. Тези 5 автомобила обаче със сигурност ще останат в историята, като такива заради които хората обичат и си мечтаят за марката!

Audi RS2

Audi RS2 е първият автомобил на марката, носещ емблематичната абривиетура. Автомобилът е построен на базата на Audi 80 и е произвеждан от 1994 до 1995 година в едва 2891 бройки. Бързото комби е съвместна разработка с Porsche, а 2.2-литровият, 5-цилиндров двигател с 310 конски сили е станал легендарен. Благодарение на Quattro системата ускорението до 50км/ч. отнема едва 1.5 секунди. Да, днес има и по-бързи коли, но именно това ускорение до 50 км/ч. показва колко е изправарила времето си, тъй като през далечната 1994 година, дори болидите са се нуждаели от повече време!

Audi RS4 B5

След феноменалният успех, който пожънва марката с Audi RS2, инглощатци се заемат със задачата да създадат подобаващ наследник. Отговорът е RS4 B5 и инженерите определено са се справили със задачата повече от успешно. Колата излиза на пазара през 1999 година. Разполага 2.7-литров Bi-Turbo агрегат с 380к.с. Впрочем, като се замислите, дори и днес почти 400 конски сили в купе с този размер си е респектиращо. B5-цата се нуждае от едва 4.9 секунди за да спринтира до 100 км/ч. Двигателят, подобно на този в Audi RS2 веднага се превръща в жива легенда. Редица ентусиасти по света, модифицирали 2.7-литровия V6-ак до безумни граници, доказват неговата издръжливост. Едва ли има Audi фен, чийто очи да не се насълзяват при вида на RS4 B5, така че няма как да пропуснем тази класика.

Audi RS6 C5

2002 Audi RS6 Sedan (4B,C5); top car design rating and specifications

Това е първото Audi RS6, освен това е първият RS със V8-ак и първият RS, който има и седанова версия (Оооо да, брутално яка е!). Малко след като спират от производство Audi RS4 B5, през 2002 година немците пускат на пазара поредната им бомба – Audi RS6. То разполага 4.2-литров Bi-Turbo агрегат и 450 конски сили. Впрочем, това е и първият RS, който е оборудван с автоматична скоростна кутия. За жалост на някои фенове, колата не се предлага с ръчна, но за сметка на това има редица такива проекти, дори и в България. Спринтът до 100 километра в час, подобно на B5 отнема 4.9 секунди, а максималната скорост е ограничена до 250км/ч. Audi RS6 C5 винаги ще остане в сърцата на феновете, като основоположник на легендарния модел.

Audi RS3 8PA

Farbe: Misanorot

Audi RS3 8PA е първият RS – хечбек. Колата веднага се превърна в олицетфорение на израза „хот-хеч“ и това никак не е случайно. Да не забравяме, че най-големият и конкурен е нейния наследник – RS3 VA. Скандалният хот-хеч, малко напомня за първородника на RS-ите – RS2. Той отново разполага с 5-цилиндров агрегат, този път обаче той е с 2.5-литров обем и 340 конски сили. Между другото, още откакто излезе на пазара, този агрегат се превърна в един от любимците на тунерите по цял свят. Бегачката се нужда от 4.6 секунди за да развие 100 километра в час, а максималната скорост отново е ограничена до 250 км/ч.

Audi RSQ3

SUV, в класация за RS-и, какво ни става? Веднага ще разберете.

Да, едва ли RSQ3 е любимият RS на феновете, вероятно много от тях, дори не се сещат за него, ако не го видят, но има едно голямо НО. Все пак това е първият SUV, който носи абривиетурата RS. Той много прилича на по-малкия си брат Audi RS3. Отново е оборудван с 2.5TFSI с 340 конски сили и общо взето всичко е много сходно. И все пак Audi RSQ3 отвори за компанията съвсем нови хоризонти, тъй като вероятно знаете, че съвсем скоро на пазара очакваме – RSQ7 и дори RSQ8. И сме сигурни, че те ще пожънат далеч по-сериозен успех от мъника. Обеснието е просто. Q3, попада в графата малки, „женски“ SUV-чета, които са перфектни за градски условия. А който иска бърза малка кола би предпочел – RS3. Друго яче обаче стоят нещата при Q7 и Q8, това са огромни SUV-ове, които клиентите отдавна показаха, че искат да са мощни, бързи и дори страшни!