Още спорт на ток – Toyota GR HV

Toyota GR HV, базирана на GT 86 е хибриден прототип, показващ ни посоката на японците.

Те се съсредоточават в бензино-електрически агрегати, насочени към чувството на шофиране и използващи технологии от Льо Ман. Точно такъв е GR HV Sports concept.

От Toyota обявиха, че задвижващата им единица THS-R (Toyota Hybrid System-Racing) идва директно от прототипа TS050. Все още не е ясно точно какъв двигател ще бъде сложен в GR HV Sports concept и каква мощност ще развива той.

Акцентът в новия спортен хибрид е поставен върху скоростната кутия. Тя е 6-степенна автоматична, но има и лост с бутон, който позволява да превключвате скорости като с ръчна трансмисия.

Батериите на хибрида са монтирани ниско долу в центъра на шасито зад седалките. Така се запазва ниския център на тежестта за по-добро управление.

Дизайнът на новия спортист също е повлиян от прототипа в Льо Ман TS050 Hybrid. Предницата се отличава с големи LED светлини. Забелязват се и по-широки калници и обновена задница. Ауспухът е разположен в горната част на бронята, за да има място за огромния дифузьор. Най-забележимото обаче е тарга таванът.

Идеята в този концепт е забележителна и ние очакваме Toyota да я развият за серийния модел.