Някога чували ли сте за Opel Lotus Omega?

Opel Lotus Omega

Lotus Carlton (наричан още Vauxhall Lotus Carlton, Lotus Omega и Opel Lotus Omega) е стандартен Vauxhall Carlton / Opel Omega A седан, който обаче е подобрен от Lotus. Защо обаче? Ами защо не!

Opel Lotus Omega може да достигне скорост от 285 км/ч. и да ускори като спортен автомобил. Визуално промените не са толкова много. Те включват добавянето на заден спойлер, отвори на капака, емблеми на Lotus, лек бодикит и значително по-широки калници на колелата. Автомобилът се предлага само в един цвят – оттенък на зеленото, наречен Imperial Green.

Там, където Lotus Omega изпъква е, разбира се, под капака. Двигателят, подобрен от Lotus, е стандартният Opel 3.0 L 24v 6-цилиндров редови, използван в GSi. Той е увеличен до 3,615 куб.см. (3,6 л). Lotus добавя два турбокомпресора Garret T25, които работят при налягане от 0.7 бара от около 1500 оборота в минута. Подобрена е и запалителната система. Интеркулерът е произведен от Behr и сериозно успява да улесни работата на мотора.

В допълнение към гореспоменатите модификации, Lotus се принуждава да подсили цялостно двигателя, главно заради доста по-високата мощност. Коляновият вал също е подменен. Главата на цилиндрите е оставена, въпреки че горивната камера е променена, за да се намали компресията до 8.2: 1 (от 10.0: 1). Двигателят е снабден с ковани бутала, произведени от Mahle.

ZF 6-степенната ръчна скоростна кутия, която е монтирана в Chevrolet Corvette ZR-1, е използвана за прехвърляне на мощността към задните колела чрез заден диференциал с ограничено приплъзване, споделен с V8 Holden Commodore.

Multilink окачването на Omega също получава внимание от Lotus, за да осигури по-добра стабилност при висока скорост и подобрена динамика на управление. Самоповдигащото се окачване от Opel Senator също влиза в употреба, решавайки някои от проблемите на седана при висока скорост. От същия модел е заимствана и сервоусилвателната система Servotronic, която намалява въздействието си при високи скорости.

Opel Lotus Omega

Окончателният дизайн на 17-инчовите джанти е създаден от Ronal, заедно с използването на по-широки гуми от оригиналната Omega. Това са Goodyear Eagle, които се ползват и при Esprit Turbo SE. Това позволява подобрена стабилност при висока скорост и по-добри резултати при мокри условия.

Автомобилът е оборудван с 328 мм спирачни дискове с 4-бутални апарати отпред и 300 мм дискове с 2-бутални отзад.

6-цилиндровият агрегат с две турбини с кодово наименование C36GET има мощност от 377 к.с. при 5200 оборота в минута и 568 Nm при 4,200 оборота в минута. Автомобилът е способен да ускори до 100 км/ч. за 5,2 секунди и да достигне до 160 км/ч. и обратно до 0 км/ч. за по-малко от 17 секунди. Lotus Carlton / Omega държи титлата на втория най-бърз 4-врат седан за няколко години след Alpina B10 Bi-Turbo.

Производството на Lotus Carlton / Omega започва през 1990 г., четири години след продажбата на оригиналната Omega. Opel се надява да построи общо 1100 автомобила, но заради рецесията от началото на 90-те години на миналия век, Carlton / Omega с цена от 48 000 паунда не се продава според очакванията. Така производството от Lotus е спряно през декември 1992 г. Само 950 коли са завършени: 320 Carlton и 630 Omega. Автомобилите започват да се превръщат в съвременни класики като често се намират екземпляри с нисък пробег и висока цена.