Ново Clio – кога и какво да очакваме

Изминаха 5 години откакто последната четвърта генерация на Renault Clio направи своя дебют. В очакване сме на изцяло нов автомобил, който да замени настоящия след около две години.

Вицепрезидентът и председател за Европа на Renault, Жан Кристоф Куглер споделя пред Autocar, че новото поколение на Clio ще има електрическо задвижване. За жалост не се разбира, дали електромоторите ще работят заедно с двигател с вътрешно горене.

В предишни доклади можем да открием, че новото Clio може да използва хибридната технология, вградена в последния Scenic. Едва ли обаче ще се стигне до създаването на Plug-in хибрид, тъй като в ценово отношение мъникът ще бъде неконкурентен.

Предполага се, че Clio 2020 ще притежава система за автономно шофиране SAE Level 2, която ще се грижи за спирачките, подаването на газ и завиването. За разлика от Level 3 системата, която ще е вградена в новото Audi A8, при второто ниво на системата шофьорите ще трябва да са концентрирани през цялото време върху пътя. Все пак такъв вид система е доста полезна при интензивен трафик.

Освен преминаването към „зелени“ технологии и системи на самоуправление, новото Clio ще получи някои съвременни функции за свързване, по-луксозен интериор и персонализирана информационно-развлекателна система. Най-вероятно новият мъник ще получи и C-образните LED светлини, интегрирани в Megane.

Очакаме, че по-голяма част от двигателите ще се запазят, въпреки че някои от тях ще бъдат актуализирани. Със сигурност 1.5 литровия dCi дизелов агрегат ще продължи съществуването си, защото се използва усилено от Nissan и всички модели на Dacia.

Засега не се знае, кога точно ще бъде дебютът на новото Renault Clio, но вероятно то ще стъпи на пазара през 2019 година.