Бъдещето е по-близо с ново Audi A8 L

За никого не е тайна, че луксозните флагмани на топ марките са създадени за гъделичкане на егото и показване на социален статус на собствениците им. Audi като горди представители на тези марки ни отвеждат отвъд границите на възможното и разбиват всякакви представи за лукс и комфорт. Днес ще отделим специално внимание на характеристиките и функциите на новото Audi A8 L 2019.

Новата лимузина на германците от Инголщат може съвсем спокойно да се превърне във ваш личен шофьор. Traffic Jam Pilot е система, която ще превърне A8 в първата самоуправляваща се кола от ниво SAE Level 3 в света. Това означава, че когато условията позволяват, Audi A8 ще поеме цялата отговорност за безопасното управление на автомобила, докато водачът стане готов да поднови управлението си в рамките на 10 секунди (колата отлично знае това, като ви следи с инфрачервена камера. Здравей, Big Brother!). Условията, в които работи тази система са тези, в които всички мразим да шофираме – задръстванията, като позволява работа до 60 км/ч.

Интелигентната система се справя с ускорението, спирането и следването на лентата, в която се движите, с такава лекота, на която биха завидели повечето водачи. А контролът от компютъра се предава обратно на шофьора само с леко докосване на волан или педали и потвърждение на екрана. Ако не сте в състояние да възстановите контрола върху автомобила, от Audi са се погрижили за всичко. A8 ще ви провокира със звук и червени светлини около уредите, стягане на колана и ще упражни натиск върху спирачките. След определена дистанция, лимузината ще спре аварийно, ще задейства спирачката за паркиране, ще отключи вратите, ще задейства светлинните устройства и ще извика за помощ. Все още системата Traffic Jam Pilot чака законодателни изменения в Германия и донастройване в реални условия.

Audi A8 ще разполага и с усъвършенствана система за паркиране. Всъщност системите са 2 – parking pilot и garage pilot. Първата сканира за места за паркиране всеки път, когато се движите под 40 км/ч и поема контрола върху спирачките и скоростната кутия. След избиране на активиране на системата, тя намира сама необходимото място и след като колата е в покой, тя сама си се намества в мястото. При освобождаване на бутона, A8 спира на място. Гаражният пилот работи по подобен начин чрез лазерно насочване и успешно се справя с гаражи и тесни пространства. За по-голямо удобство и истински кеф в стил Джеймс Бонд може да се насладите на маневрите на колата и извън нея, управлявайки я чрез мобилно приложение.

Съвсем навлизаме в бъдещето със следващата система в Audi – активно окачване от най-ново поколение. Предно разположена камера сканира пътя до 20 метра пред лимузината и следи за неравности.  Използвайки тази информация, 48-волтови електромеханични торсионни щанги във всеки край могат да повдигнат колелата (до 6 см.), за да изкачат неравност и след това да ги върнат обратно (същото се отнася и за  дупките) и да „изгладят“ пътя. Ако препятствието е по-високо, системата може да повдигне цялата кола на 5 см, преди да го срещне, за да може след това да повдигне колелото на 11 см. Друг готин гъдел на системата е, че при отваряне на вратата целият автомобил се накланя с до 8 см. за по-лесно слизане или качване.

Audi A8 няма да е първият модел със система от камери за паркиране, включително и такава, която показва колата отгоре – Top View. Новостите ще са в 3Д опция, която ще предоставя HD картина на лимузината, като предлага увеличение и изследване на всеки пиксел над колата. Практическото използване на тази функция включва използването и на широк спектър от сензори, необходими за автоматизация: Когато системата се включи на дисплея, се включва асистентът при маневриране, който насочва или спира автомобила, за да избегне удар със стационарни или движещи се обекти при ниски скорости.

Стига сме говорили за технологиите зад Audi A8. Нека си кажем нещо и за сърцето на флагмана. В началото ще се предлага с 3.0-литровият twin-scroll single-turbo V-6, означен като „55 TFSI“, което само по себе си не означава нищо по отношение на размера на двигателя или мощността. Неговите 335 конски сили са повече от достатъчни за грациозна, великолепна лимузина. А може би бихте пожелали да изчакате 4.0-литровият V-8 twin-turbo с обем от 453 к.с. (обозначен като „60 TFSI“). Той звучи по-добре, значително по-бързо придвижва тежкото купе и предавките са по-бързи и динамични. Завиването на четирите колела и torque-vectoring заден диференциал са напълно незабележими. Така шофьорът ще се наслаждава на стабилна динамика и удивително малък диаметър на завой. Комфортът и шумоизолацията в Audi A8 са несравними. Препускането по магистралата не се усеща изобщо, като единствено се иска да включим автопилота (който може автоматично да намали, когато ограничението на скоростта падне или когато наближи кръгово движение) и да си изберем някоя от измежду 7-те настройки за масаж в едно от трите нива на интензитет на седалките.

Audi A8 е еталон за интериорен дизайн. Тъчскрийн технологиите, вградени в модела, заедно с твърдите бутони и ключове са изключително приятни, като реагират на допир чрез вибрация и звукови сигнали. В днешно време свързването е всичко, и Audi са най-добрите в индустрията с 5-GHz LTE Advanced Wi-Fi връзка. Свързаните устройства се радват на скорост на прехвърляне на данни от 300 MB /секунда и качване от 50 MB/секунда – около три пъти по-висока от тази на днешните 4G системи. Системата дори предоставя такова качество на звука при телефонни разговори, че все едно сте в една и съща стая с човека отсреща.

В заключение искаме да кажем само, че Audi A8 за пореден път показа технологии от бъдещето, съчетани с невероятен дизайн, извънземен комфорт и стъпва с такава увереност, че да изпоти конкурентите в класа си.