Новото BMW M3 ще бъде по-леко и по-бързо

M3

Ако не можете да се доберете до BMW M3 CS, не се притеснявайте, защото следващото поколение M3 ще бъде още по-впечатляващо.

В хода на развитие, новото M3 ще бъде изградено на новата CLAR платформа, която използва алуминий и високоякостна стомана. Тя ще спести значителна тежест и ще гарантира, че спортният седан ще тежи по-малко от M3 CS, което е 1,585 кг. Диетата е постигната с допълнителни части от въглеродни влакна.

Както знаем от доста време, следващото поколение M3 ще използва 3.0 литров 6-цилиндров двигател с два турбокомпресора, точно като настоящия модел. Въпреки това, Autocar съобщава, че този двигател ще бъде доста модифициран, за да доставя около 465 к.с., или 40 к.с. повече от съществуващия автомобил. Това означава, че новото М3 ще е по-мощно от M3 CS с 454 к.с.

Ключово развитие за 3.0-литровия двигател ще бъде реализацията на система за впръскване на вода, подобна на тази в M4 GTS, която ще позволи по-ниски температури на работа. Системата за задвижване на четирите колела, подобна на тази в новото М5, се разглеждаше като опция, но бе отхвърлена заради по-високото тегло.

Новото M3 ще запази стандартната 6-степенна ръчна трансмисия. Докато Mercedes-AMG C63 отдавна не я предлага, клиентите на BMW все още настояват за такава кутия. 8-степенният автоматик  ще е допълнителна екстра и смисъл BMW да се откаже от сегашната 7-степенна кутия с двоен съединител, която е идеална за по-спортно представяне.

От визуална гледна точка, колата ще се различава от F80, която много се доближава до 5-Series, макар и в по-малък мащаб.

Докладите твърдят, че новото М3 ще пристигне през 2020 г., което означава, че премиерата ще е през следващата година. BMW ще пусне и M4 Coupe.