ремонтни дейности

Над 5 градуса температура е нужна, за да започнат ремонтни дейности по новоразбилите се участъци.

Пред сутрешния блок на БНТ директорът на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура” в АПИ, инж. Георги Златев заяви, че ремонтът по републиканската пътна мрежа ще започне в края на тримесечието, тъй като са нужни темперетури над 5 градуса. Той допълни, че приоритетни са по-натоварените участъци, а най-добрияt вариант за превенция от бъдещо напукване е едроплощният кърпеж или цялостно преасфалтиране.

След дългите студoве тази зима, най-много дупки се отвориха по старите, неремонтирани от десетилетия отсечки, като Вакарел-Ихтиман например. След множество оплаквания от граждани, АПИ започнаха отстраняването им със студена асфалтова смес в 27 области. Това е нетрайно решение, тъй като сместа издържа между седмица и месец.

„Нашето огромно желание е да продължат ремонтни дейности на старите участъци от АМ „Тракия“, включително и между Ихтиман и Вакарел, тъй като това е единствения начин, по който може дълготрайно и качествено да бъдат решени проблемите с неравностите. В участъците, които са цялостно преасфалтирани няма проявени дефекти“ – заяви инж. Златев пред камерите на БНТ.

„Търсим варианти колкото се може повече отсечки да бъдат преасфалтирани, но това е в пряка зависимост с осигурения ни бюджет. Към настоящия момент правим разчети за предстоящите ремонти и ако не успеем цели участъци, то поне тези с най-много дупки“

Директорът припомни, че през миналата година бяха оправени и фугите на тунелите при 15-ти и 20-ти километър от АМ „Тракия“. Продължават и ремонтните дейности на АМ „Хемус“ при тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“. В началото на пролетта се очаква тяхното приключване и възобновяване на движението в двете тръби.

Четири ленти за отсечката Русе – Велико Търново

Кресненското дефиле и пътят Русе-Велико Търново са двете най-опасни отсечки според статистика на МВР. Поради тази причина, инж. Георги Златев обясни, че  e направен одитен доклад за пътна безопасност и са взели решението една част от ремонта де се реализира сега, а другата в началото на строителния сезон. Кръстовищата на участъка при Кресна са ограничени с пътни знаци до 50 км/ч.

Изграждането на четирилентов път е единственото решение да се намали трафикът между Русе и Велико Търново според директора на „Поддържане на пътната иинфраструктура“. Той е най-предпочитан от шофьорите заради Прохода на Републиката и Дунав мост. Интензивният трафик, предприемането на рискови маневри и недооценяването на опасността при тесните участъци са основните фактори причиняващи катастрофи категоричен е инж. Златев.