Новият VW Golf R няма да е толкова забавен, колкото се надявахме

Golf R

След няколко месеца Volkswagen ще пусне на пазара осмото поколение на Golf – и не е изненадващо, че ентусиастите вече се питат за топ версията R. TopGear вече има някои отговори, след като разговаря с Йост Капито, който оглавява R дивизията на VW.

Благодарение на неговата дълга история с Ford, преди да се присъедини към VW, Капито, който помогна да се съживи Focus RS Mk2 беше попитан за Drift Mode в Focus RS Mk3. По-важното беше дали трябва да очакваме да видим нещо подобно в изцяло новия Golf R.

Отговорът беше отрицателен: „Focus RS е насочен към забавление над всичко”, каза той. “Дрифт режимът е безплатна технология, която идва от използваните от тях задвижващи системи. Но не е за нас.“

Явно дрифт режима отпада, но какво ще кажете за завиване на четирите колела, като при най-новия Renault Megane RS? Не, това също няма да се случи, тъй като Капито смята, че „просто не е необходимо на кола с размера на Golf“.

Golf R

Електрификацията е друго нещо, което отпада в следващия Golf R. В предишно интервю, шефът на VW R потвърди, че производителността ще бъде около 300 к.с., тъй като 400 к.с. ще го направят твърде скъп. Целта е той да бъде с цена под 50 000 евро в Германия. Освен това, клиентите наистина не искат и не са склонни да плащат повече.

Настоящият Golf R има мощност от 296 к.с., идваща от 2.0-литров 4-цилиндров двигател с турбокомпресор, свързан с 6-степенна механична или автоматик с двоен съединител. 100 км/ч. се достигат за малко повече от 5 секунди с ръчката, докато при DSG кутията, времето пада точно под 5 сек.

По всяка вероятност Mk8 Golf R ще бъде малко по-мощен, но други подобрения трябва да го направят по-бърз, като например шасито.