През 2014 година Mercedes разбиха представите ни за лукс и комфорт със S-class W222. Конкурентите обаче не закъсняха, година по-късно BMW пуснаха в продажба новата 7-ма серия – G11/G12, а вече с голямо нетърпение очакваме, може би най-иновативната немска лимузина – новото Audi A8.

Най-голяма промяна след файслифта на Mercedes S-class W222 ще претърпят агрегатите, които я задвижват. Единствено непроменен остава S65 AMG със своя V-12 генериращ 621 к.с. От компанията обявиха, че отново ще има V-6 бензинов мотор. Всъщност двигателят ни е добре познат от GLS 450, той е би-турбо и има на разположение между 362 и 369 к.с. Ако пък решите да си купите S560, ще получите по-слаба версия на AMG мотора – би-турбо 4.0литров мотор с 8 цилиндъра и 463к.с.  Нововъведението тук е 9-степенната автоматична скоростна кутия и изключването на цилиндри при икономично шофиране. Германците твърдят, че по този начин си гарантирате икономия на гориво, нетипична за такъв сериозен агрегат. Новата версия на S63 AMG отново разполага със система за изключване на цилиндри и цели 603 к.с. Друго интересно нещо с което ще е оборудванa 63-ката е наличието на Race Start Function, подобно на E63 AMG. Активиране на launch control, по-агресивна работа на спирачната система и индивидуална настройка на окачване, волан и т.н. За съжаление на дрифт феновете, S-класата, няма да има drift mode, така де все пак говорим за свръх луксозна лимузина. Ако искат да се правите на Кен Блок просто изберете E-класата и занасяйте смело.

Окачване

Още с дебюта на Mercedes S-class W222 през 2014 година, компанията ни запозна с иновативното окачване, с така наречената система „Magic Body Control“, която посредством камери следящи пътната обстановка карат въздушното окачване да се втвърди. Конкурентите от Инглощат, обаче не закъсняха и новото Audi A8, ще бъде с подобно, но още по-модернизирано окачване. Разбира се Mercedes се е превърнал в еталон за комфорт и също модернизирах своята система, като вече можем да я видим в GLS-модела. Почти сме убедени, че ъпгрейднатият вариант на „Magic Body Control“ ще се появи и в новата S-class – a.

Автономност

Въпреки че в близките години едва ли някой ще победи Audi с тяхната автономна система Level 3, която почти ви гарантира самостоятелно придвижване на автомобила, то Mercedes също знаят как да ви улеснят максимално. Новата S-class – a ще има система за автономност от вида Level 2. Тя ви осигурява контрол на скоростта, като колата дори ще намаля при крива на пътя. Освен стандартното следене на пътната маркировка, Mercedes-a ще може самостоятелно да изпревари автомобил, сменяйки лентата, когато това е позволено.

Интериор

В таблото на новата S-classa веднага се набива на очи огромният 12.3 инчов екран, който ни дава информация за всичко което се случва с и около автомобила. Воланът е абсолютно иновативен, като бутоните не е нужно да ги натискаме, тъй като разполагат със сензор за допир. За първи път Cruise control-ът няма собствено лостче, а е заменен с бутон на волана, който впрочем изглежда, като такъв на космическа совалка. Свръхлуксозната лимузина се грижи и за нашите сетива, на определен интервал от време, тя впръсква парфюм през въздуховодите в купето. Вече свикнахме със светлините, които нежно подчертават интериора. Седалките  предлагат шест различни вида масаж, а подгревът и обдухването са се превърнали в нещо абсолютно стандартно.