Новини относно хиперколите в Льо Ман и чакания триумф за Toyota

Льо Ман

FIA избра Льо Ман, където се проведе 24-часовото състезание през изминалия уикенд, за да разкрие подробности относно новия клас хиперколи, който ще замени LMP1 в световния шампионат по издръжливост.

Първоначално потвърден миналата седмица, новият клас в надпреварата ще бъде въведен през 2020 г. и правилата ще бъдат финализирани до ноември, съобщават от Motorsport.

Според FIA категорията ще включва „хиперколи, суперавтомобили, луксозни GT и концептуални автомобили“. В опит да се гарантира, че автомобилите са идентични, дизайнът трябва да има предимство пред аеродинамиката. Всъщност по-голямата част от натиска на автомобила ще бъде произведена от шасито отдолу.

Разходите, свързани с новия клас, ще бъдат една четвърт от бюджета за LMP1, но все още няма конкретни стойности.

Колите, които се конкурират в новия клас, ще бъдат с хибридно задвижване и задвижване на всички колела. Автомобилите ще постигат времена на обиколка в рамките на 3 минути 20 секунди, само за няколко секунди по-бавно от LMP1 болидите.

От конструкторите ще се изисква да използват подобна на KERS система на определена цена. На частните отбори ще бъде предложена стандартна хибридна система и ECU.

„Новите правила за световния шампионат на FIA, които влизат в сила за сезон 2020/21, са резултат от упоритата работа между членовете на FIA, ACO, производителите и отборите“, заяви президентът на FIA Жан Тод.

„Това ще осигури издръжливост в дългосрочен план, стабилна платформа, като същевременно ще продължи да предлага икономически ефективен модел, който да демонстрира бъдещите технологии“.

Ferrari, McLaren, Aston Martin, Ford и Toyota са участвали в дискусии за новите правила.

FIA

Междувременно Toyota постигна така жадуваната победа в Le Mans 24 Hours, а Фернандо Алонсо се придвижи една крачка по-близо до спечелването на „Тройната Корона“ в моторния спорт.

Испанецът бе в един отбор с бившите F1 пилоти Себастиен Буеми и Казуки Накаджима. Те финишираха пред # 7 Toyota TS050 Hybrid с Камуи Кобаяши, Майк Конуей и Хосе Мария Лопес.

Макар че # 8 Toyota стартира от полпозишън, тя не води от началото до края. През по-голямата част от първите шест часа двата автомобила се редуваха в лидерството и в седмия час на състезанието автомобил # 7 бе постигнал преднина от две минути.

Льо Ман

След това Алонсо скочи зад волана за втория си стинт към 1:30 ч през нощта. Двукратният световен шампион във Формула 1 завърши четворния манш, като беше с до пет секунди по-бърз на обиколка от Лопес в колата # 8. Благодарение на усилията на Алонсо, Накаджима успя да настигне Кобаяши в хода на сутринта.

Когато състезанието приключи, # 8 Toyota завърши навъртайки 388 обиколки, две повече от # 7.

Тъй като Toyota беше единственият подкрепян от производител отбор в категорията LMP1 тази година, беше явен фаворит за победата. Всички останали конкуренти в класа бяха управлявани от частни отбори. #3 Rebellion-Gibson R-13, управляван от Тома Лоран, Матиас Бече и Густаво Менезес, допълни подиума, 12 обиколки зад печелившата Toyota.

В LMP2 победители бяха # 26 G-Drive ORECA на Жан-Ерик Верн, Андреа Пицитола и Ромен Русинов. 911 RSRs на Porsche завършиха на 1-во и 2-ро място в GTE pro класа, докато в клас GTE AM победата също отиде за #77 Dempsey, Proton Porsche с 911.