Прототипи, базирани на хиперколи може да участват в Льо Ман

FIA

FIA е подписала нови правила, които ще позволят на хибридните автомобили да се състезават в топ класа на Световния шампионат по издръжливост, включително в 24-часа на Льо Ман.

В четвъртък FIA World Motor Sport Council разкри във Филипините, че бъдещите прототипни автомобили ще струват една четвърт от сегашните LMP1 автомобили и ще имат „свобода в дизайна, основаваща се на концептите на хипермобили“.

Motorsport съобщава, че допълнителни подробности ще бъдат обявени от Automobile Club de l’Ouest следващия петък преди Le Mans 24 Hours.

FIA се надява, че новите правила ще позволят на производителите да запазят сегашните си нива на производителност, но на значително по-малко пари. Съобщава се, че производителите няма да могат да използват същото ниво на хибридна технология като в LMP1 и, че ще им бъде предложена система за енергия, вместо да разработват своя собствена.

Производителите на автомобили, участващи във формирането на новите правила, са Toyota, Ford, Ferrari и може би най-вълнуващото – McLaren и Aston Martin.

Двата британски производителя са изразили своята откритост относно Valkyrie и Senna в най-известната надпревара за издръжливост в света, ако се направят промени в нормативната уредба, както беше обявено.