Новата Mazda CX-30 е поредният компактен SUV на марката

CX-30

Ако CX-3 ви е твърде малък, а CX-5 твърде голям, японският производител излиза на пазара с още едно предложение – CX-30.

Продажбите на CX-30, стоящ гордо точно сега в Женева, ще започнат в средата на тази година в Европа, последвана от останалия свят. Що се отнася до оформлението на дизайна, моделът е създаден с помощта на дизайнерския език на Mazda Kodo, което води до динамичен екстериор.

„Проектирахме CX-30 да бъде основен партньор в ежедневния живот на клиента“, заяви президентът и главен изпълнителен директор на Mazda Акира Марумото. „Той ще бъде сглобяван в ключови заводи по света, за да можем да доставим удоволствието от шофирането на Mazda и надградения Kodo език на клиентите от цял ​​свят. Продължавайки напред, нашите нови продукти и технологии ще гарантират, че клиентите ще продължат да виждат стойността в притежаването на автомобил Mazda. Ние се стремим да бъдем признати като марка, която формира най-силните връзки с всеки клиент. ”

Вътре пространството е „спокойно“ и лесно за употреба, с достатъчно място за четирима възрастни. Междувременно, увеличената височина спрямо класически хечбек означава подобрена видимост на пътя, както и по-лесен достъп, както при повечето кросоувъри. Що се отнася до свободностоящата инфоразвлекателна система, тя може да се управлява чрез въртящ се селектор на централната конзола.

Мощността идва от най-новото поколение двигатели Skyactive, включително Skyactiv-X. Въпреки че няма потвърждение, очакваме CX-30 да използва същите основи като последната Mazda3, което би трябвало да означава 1.5-, 2.0 и 2.5-литрови бензинови агрегати, както и 1.8-литров дизел за Европа. Трябва да има и система за задвижване на всички колела.

В сравнение с Mazda3, CX-30 има допълнителен просвет от 25 мм, плюс внушителните 430 литра мбагажник, в сравнение с 295-те в 3-ката.

Макар че все още няма информация за цената, Mazda вероятно ще иска по-малко, отколкото за CX-5.