mazda 3

Преди точно 20 дни ви показахме тийзърните снимки на новата Mazda 3 с обещание, че ще разкажем малко повече за нея, когато моделът бъде представен в Лос Анджелис официално. Ето, че моментът настъпи, покривалото е свалено и пред нас в целия си блясък стои изцяло новата гама на 2019 Mazda 3, а ние нямаме търпение да споделим всичко, което знаем за нея.

Новата 3-ка на Mazda определено не е просто поредният компактен модел, който излиза на пазара. Автомобилът е построен на новата фирмена платформа Skyactive и ще ползва иновативният двигател с компресионно запалване Skyactive-X Petrol Engine. За него инженерите казват, че съдържа „букет“ от най-добрите качества на бензиновите и дизеловите агрегати. Технологията SPCCI (spark-controlled compression ignition) гарантира значително по-малко вредни емисии от отреботените газове, по-нисък разход и по-рязък отговор при подаване на газ. Очаква се агрегатът да бъде куплиран и с допълнително електрическо задвижване в хибридна версия M-Hybrid.

mazda 3

Семпъл, елегантен и изразителен дизайн, запазил спортните нотки

Да оставим техническата част настрани замалко и да обърнем внимание на внушителния дизайн, повлиян силно от арт виждането на KODO, което и този път се е ослонило на философията „less is more„.
Както хечбек, така и седан версията имат еволюционен външен вид, но този на „дългия“ вариант се явява звездата в шоуто, поради причината, че е взел повече от Mazda Vision Coupe прототипа. Още с поглеждането на колата „в очите“ виждаме новата визия на септагоналната решетка, по-изострените фарове и по-обрания сплитер. Покривната линия е плавна и колкото по-отзад поглеждате колата, толкова повече разбирате, че тя е станала по-елегантна и „зряла“ от преди.

Спортното в нея не липсва и за това издава загадъчната спойлерна линия на багажника, както и двата накрайника на изпускателната система.

mazda 3

„По-малко е повече“ философията можете да усетите най-силно, когато надникнете в кабината на новата Mazda 3. Интериорът е напълно стилизиран, за което ще ръкопляскат пуристите. Посреща ви семпъл трилъчов волан, изобилие от естествена кожа, богата доза хром (но не натрапчиво много) и широк 8.8 инча свободностоящ екран под прозореца. Клиентите ще могат да избират между няколко цветови комбинации на салона – от тъмен, през червен и разбира се бежав нюанс.

Още малко за машината под красивата „кожа“

Връщаме се крачка назад към по-техническата тема, за да хвърлим малко светлина върху още някои нововъведения, засягащи окачването и респективно динамиката на Mazda 3.

Автомобилът ще се предлага с подобрена версия на 4х4 системата i-Active, която работи заедно с новата G-Vectoring Cotrol Plusпозната от последната Mazda CX-5. Окачването вече ще разчита на Макферсони отпред и новоразработена структура на торсионите в задната част.
От Mazda казват, че тези промени ще позволят на автомобила да ускорява, завива и спира по начин, който „чувствате естествен и интуитивен, като стар инструмент, който изпозлвате от много години.“

mazda 3

Гамата от двигатели позволява на клиентите да избират между три бензинови – 1.5, 2.0 и 2.5 литров, както и един дизелов агрегат с обем 1800 куб. см. Новият Skyactive-X мотор все още не е обявен с каква кубатура е.

Стигаме до темата за безопасността, а от японската компания са натъпкали доволно новата Mazda 3 със съвременни технологии подпомагащи шофирането. Разбира се вече не е и нужно да споменаваме, че купето е снабдено с радари засичащи преминаващи автомобили в трафика и аварийни спирачки за предотвратяване на евентуален сблъсък. Срещу доплащане тук получавате и системата Cruising & Traffic Support, която улеснява придвижването в задръстване, ускорявайки и спирайки сама автомобила.

mazda 3

Последна, но не по важност екстра, която ще опишем е изцяло новата за модела Driver Monitoring система. Тя използва инфрачервена камера, за да следи постоянно водача и алармира, ако състоянието му изглежда разсеяно или сънливо.

За цена на новата Mazda 3 е рано все още да се говори, както и кога ще бъде пусната по европейските шоурумове. Но ви уверяваме, че когато научим, както винаги ще ви информираме в нашия сайт.