lada niva

Едва ли съществува модел от автомобилната индустрия, който да не е променил общия си дизайн в продължение на 40 години, освен любимата ни Lada Niva. Шегите по този повод са безброй, но това е на път да се промени, тъй като следващото поколение на руския всъдеход ще пристигне с цялостно обновена визия.

През миналия месец стана ясно, че новата генерация на Niva ще споделя платформата на Dacia Duster, a вече са достъпни и предполагаемите изображения на машината, разпространени от kolesa.ru. Моделът ще се превърне в същински кросоувър, предлагащ повече пространство в купето и багажника, а външният дизайн ще е силно повлиян от XCODE концепцията на Lada, която вече е приложена в новата Vesta. В задната част на автомобила се открояват L-образни светлини, клиновидна форма на прозореца, алуминиеви покривни пръти и трапецовидни изпускателни тръби. Страничната линия безспорно е взаимствана също от румънския кросоувър.
niva
Новата Lada Niva вероятно ще се задвижва от 1.6 литровия HR16 двигател, който се произвежда в завода в Толиати, а шасито с кодово име B0/Logan за момента се използва при производството на второто поколение Duster.
Руският всъдеход ще се появи на пазара през 2021 във версия с 3 и 5 врати.