Новата А-класа се очаква догодина

На автомобилното изложение в Женева догодина може да очакваме новата А-класа на Mercedes. След дълга разработка, новият модел беше издебнат по улиците в тежък камуфлаж. Твърди се, че новият модел на семейството да бъде в осем разновидности, като дебют ще направи хечбек версията.

Компактният автомобил ще интегрира новата MFA платформа на Daimler и ще порасне малко в сравнение с предшественика си. Предполагаме, че новият дизайн ще бъде по-елегантен и без излишни чупки по купето. Германците ще предприемат и по-радикален дизайн в интериора, заменяйки плаващия информационен дисплей с двоен такъв, блзиък до този в новата Е-класа.

След представянето на новата А-класа, семейството ще се разшири с нов член, по-късно през годината. Новата версия в стил компактен седан, представена като концептуален А-класа седан, ще бъде пряк противник на Audi A3 с четири врати.

Година по-късно от Mercedes се очаква дебютът на новото поколение CLA, което ще бъде последвано и от Shooting Brake версия. Усилията ще се насочат и в разработката на следващата генерация на GLA.

Всички версии на А-класа ще споделят една и съща платформа и двигатели. От Mercedes обещават и традиционната вече „hot hatch“ версия, която ще бъде снабдена с 2.0 литров четирицилиндров турбо двигател. Предполагаемата мощност ще възлиза на около 400 к.с. За този малък хечбек това ще бъде повече от достатъчно.

И докато гледаме как новият A45 AMG ще се сборичка с напомпаното Audi RS3 Sportsback, от Щутгарт ни обещават и конкурент на S3 Sportsback, който ще развива скромните 300 к.с. от същия агрегат.

А-класа-та ще се предлага не само с двигатели с вътрешно горене, но и като Plug-in хибрид. Моделът ще бъде част от EQ бранда на марката, най-вероятно като EQ A zero-emission hatch.