Хамилтън увеличи преднината пред Фетел след Гран При на Япония

Ферари стопяват шансовете за титла

Люис Хамилтън от Мерцедес направи днес огромна крачка към спечелване на титлата във Формула 1 през този сезон. Британецът успя да задържи зад себе си Макс Верстапен от тима на Ред Бул на японската писта Сузука, докато основният претендент за титлата – Себастиан Фетел отпадна.

Това бе 61-ва победа в кариерата на Хамилтън и 8-ма за този сезон, след като стартирайки от полпозишън, той безпрепятствено поведе колоната, докато Себастиан Фетел започна да изостава.

Младият Верстапен успя да изпревари свъотборника си Даниел Рикардо, и след това отмъкна второто място от Фетел на „фибата“ още в първата обиколка. Ферари-то се смъкна с още три места до края на първата обиколка.

След излизане на колата за сигурност, заради катастрофа на Карлос Сайнц младши, който разби болида си на завой 6, Фетел пропадна до 8-ма позиция. След кратка комуникация с питлейна, той се оттегли в четвъртата обиколка.

На този етап Люис Хамилтън имаше преднина от 1.3 секунди пред Верстапен, но след 10 минути в хода на състезанието, разликата нарасна до 2.8 секунди. Пет обиколки по-късно тя бе 4.1 секунди.

Верстапен влезе за смяна на гуми в 21-вата обиколка. Той премина от суперсофт на софт смеси. Той веднага бе последван от британеца на Мерцедес, като разликата между тях се смали до 1.8 секунди. В този момент лидер бе другият пилот на Ред Бул – Даниел Рикардо. Той влезе в пита в 25-тата обиколка, и така начело излезе Валтери Ботас с другия Мерцедес.

Ботас задържаше известно време съотборника си Хамилтън, като това позволи на Верстапен от Ред Бул да се приближи опасно близо до британеца. След размяна на местата на двата Мерцедеса, която се случи в 28-мата обиколка, Ботас застана между Ред Булите и Хамилтън начело.

Чак в 30-тата обиколка Ботас влезе за смяна на гуми. Той избра суперсофт смеси. С късното си влизане, разлиакта между холандеца от Ред Бул и първото място бе нараснала до 3.4 секунди. В следващите обиколки младия Верстапен успя да намали изоставането си до малко над 2 секунди. В 51-вата обиколка водещият Мерцедес се оказа блокиран от Фернандо Алонсо с МакЛарън. Това позволи на Верстапен да се доближи опасно близо на само 0.8 секунди, но в последната обиколка трафикът помогна на британеца и така той финишира с 1.2 секунди преднина.

Даниел Рикардо допълни почетната стълбичка с изоставане от 9.6 секунди от първото място. Ботас бе само на 0.9 секунди от него, правейки най-бързи обиколки в края, но така и не успя да достигне австралиеца.

Ферари-то на Кими Райконен успя да достигне до 5-то място на финала, след като в първата обиколка бе изхвърлен от Нико Хюлкенберг на „фибата“ и се срина до 15-та позиция.

Естебан Окон и Серхио Перес от тима н Форс Индия завършиха на 6-то и 7-мо място. Прекрасно стартиралият Окон успя да застане на 3-то място, изпреварвайки Рикардо в началото, но след това бе последователно задминат от австралиеца и от Ботас.

Грешка на Фелипе Маса от Уилямс на първи завой, даде възможност на двамата пилоти на Хаас Кевин Магнусен и Ромен Грожан да достигнат до 8-мо и 9-то място. Бразилецът трябва да се задоволи с последното място в зоната на точките.

Нико Хюлкенберг също бе претендент за влизане в точките, но неговата DRS система остана в отворено положение и се наложи той да се върне в бокса. Фернандо Алонсо завърши 11-ти в последното домашно състезание на Хонда като партньор на МакЛарън. Зад него останаха Джолион Палмър с Рено и Пиер Гасли с Торо Росо.

Стофъл Вандоорн с другия МакЛарън завърши 14-ти след като бе изостанал много още в началото на състезанието. Заубер-ът на Паскал Верлайн бе последният завършил днешното Гран При на Япония на 15-то място. Съотборникът му Маркус Ериксон отпадна още в 8-мата обиколка. Ланс Строл също бе принуден да се откаже, след като неговия Уилиамс завърши в чакъла след спукана предна дясна гума.

При оставащи 4 Гран При и 100 точки за раздаване, преднината на Хамилтън пред Фетел е цели 59 точки. Третият Ботас е само на 13 от германеца. Ферари ще имат много трудна задача, ако искат титла при пилотите, и засега изглежда, че сезонът ще завърши с четвърта титла за британеца.