В днешно време се появиха много мощни SUV-ове и изглежда, че всяка голяма компания има поне по един такъв. Изборът е доста голям и предложения за висок автомобил, сякаш създаден за писта не са малко. Пазарът вече достига немислими величини, главно заради Grand Cherokee Trackhawk.

Jeep е един от последните в списъка с Grand Cherokee, задвижвана от агрегата на Hellcat. Моделът е наречен Grand Cherokee Trackhawk и до ден днешен остава най-мощният фабричен SUV, който можете да си купите. Точно така, той е по-мощен от Lamborghini Urus с 641 к.с. и новият Bentley Bentayga Speed с 625 к.с.

Казваме по-мощен, не по-бърз, защото 707 к.с. и 873 Nm от 6.2-литровия V8 с компресор позволяват спринт до 100 км/ч. за 3,7 секунди и 289 км/ч. максимална скорост. Bentayga Speed е с 0.2 секунди по-бавен, но има максимална скорост от 305 км/ч, докато Urus достига 100 км/ч. за 3.6 секунди и отново удря 305 км/ч.

Не може да се отрече, че Grand Cherokee Trackhawk е бързо ускоряващ звяр, но същото важи и за BMW X5 M. Двата са изправени един срещу друг в няколко състезания от руски канал в YouTube. Същият канал беше отговорен и за съпоставката на BMW M850i ​​и Mercedes-AMG S63 Coupe.

Настоящото X5 M се задвижва от 4.4-литров twin-turbo V8, който доставя 567 к.с. и 750 Nm въртящ момент. Той достига 100 км/ч. за малко повече от 4 секунди и има максимална електронно ограничена скорост от 250 км/ч.

На хартия, X5 M е очевидно по-бавен от американския си съперник, но често сухите числа бъркат? Отговорът се крие в клипа, който показва няколко гонки от неподвижен и летящ старт, както и с и без включен Launch Control.