Преди години Volkswagen бе сред малкото производители, които предлагаха компактен хот хеч: популярният Golf GTI.

В крайна сметка други компании започнаха да гонят този сектор и сега имаме множество автомобили с мощни двигатели и добра динамика на шофиране, от които да избирате.

Един от новодошлите е Hyundai i30 N. Той е първият хот хеч на корейската марка и използва 2.0-литров 4-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор и произвежда 250 к.с. или 275 к.с. Отнема му съответно 6,4сек. и 6,1сек., за да достигне до 100км/ч.

На хартия това не звучи толкова вълнуващо и със сигурност не може да победи емблематичния Volkswagen Golf GTI в драг състезание. Сега няма да разваляме следващото видео, като ви кажем коя от двете е по-бърза, но ще ви напомним, че немският модел е с по-малко мощ: 230 к.с. стандартно и 245 к.с. в Performance Edition.

Неговият турбо 4-цилиндров агрегат му помага да достигне 100 км/ч. за 6,4 секунди и съответно 6,2 секунди, когато е снабден с  6-степенна ръчна скоростна кутия. С помощта на 7-степенния DSG автомат, който се предлага в Performance Edition времето си остава едно и също – 6.2 сек. Golf GTI на входно ниво може да се използва и с 6-степенна DSG кутия и е толкова бърз, колкото и версията с ръчно предаване.

Но достатъчно технически спецификации, нека да видим кой е по-бърз.